Jah, kui just ilmselge details münt pole. Proovin kursis hoidaMarvin kirjutas:Kas on oodata, et uus omanik saadab hindamisse ka? Kui saadab ja tal pole midagi selle vastu võiks tulemuse foorumisse kirjutada.
Pärlid ostas (mündid)
Re: Pärlid ostas (mündid)
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
-
- Kroon
Ütle Kaupo mis hinna juures sa oleksid ära lõpetanud?
Raske küsimus...Meelis2712 kirjutas:Ütle Kaupo mis hinna juures sa oleksid ära lõpetanud?
Kui endale kollektsiooni osta, siis arvatavasti kuskil 400-500 vahel. Aga kunagi ei tea muidugi. Kui ikka väga vaja on, siis leiab 10 erinevat põhjust, üks parem kui teine, miks 5 või 10 eurot veel maksta.
Ärilistel eesmärkidel oleks piirdunud arvatavasti 200 euroga.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
-
- Kroon
Kaupo ma mõtlen täna - ära keeruta 

Tänane läheks kindlasti äriliste eesmärkide alla.
No see münt tundub olema 65/64 ja ilus puhas agaaaa....
Kui nüüd pandaks müüki 3 marka 1926 sama ilus, kas selle hind lõhutakse 1000-ni? Aga 5 marka 1926? 4000??? Et proportsioon püsiks õige.
väike hämming mulle kogu see okSjon
Kui nüüd pandaks müüki 3 marka 1926 sama ilus, kas selle hind lõhutakse 1000-ni? Aga 5 marka 1926? 4000??? Et proportsioon püsiks õige.
väike hämming mulle kogu see okSjon
SEE ongi proportsioon, et tipp 1924.a 5-margaseid on umbes sama vähe / palju, kui vähemalt XF 1926 5-margaseid.platinum kirjutas:Et proportsioon püsiks õige.
Pakun, et 1924 tipp 5-seid on vähem, aga nende huviliste arv on väiksem
Selline funktsioon - kogumisobjektide arvu suhe maksevõimeliste kogujatega + - huvitavad lisafaktorid
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid
Proprotsioonid püsiks õige? Kui su 10 marka 1926 läheb 15k eest müüki tähendab see, et sellest päevast alates peaks kõik EW mündi hinnad kolmega korrutama? Turg on laisk ja on siiani elanud binaarsel turul - kas on münt või pole münti. Sellest ka näiteks 5 marka 1926 kõrge hind olenemata suhtelisest kesisest keskmisest säilivusest. Turg on hakanud aru saama, et ka massiliselt levinud münt mis on igal tädi Maalil maalt olemas võib olla heas säilivuses üliharuldane. Ma väidan just vastupidist - keskmises säilivuses 1926 3 ja 5 marka on ÜLE hinnatud ja proportsiooniliselt peaks nende hind tulema praegusest märkimisväärselt alla!
Tsiteerin klassikuid:
Järgnevad 5 marka 1924 ja 3 marka 1925. Ütleks, et tegelikult sama haruldased, võib-olla lisaks ka 3 marka 1922 samale harulduse tasemele. Kulunud münte on jalaga segada aga karbiväärilisi peaaegu pole. Sama raske või isegi raskem leida kui 1926. aasta 5-margaseid või eriti 3-margaseid (allpool ka MS järjestus).
1926. a 5-margane on muidugi kallis münt ja seetõttu võib ta olla kogu-TOPis natuke "üle esindatud" (ka kehvemaid münte on mõtet karpi panna, mida näitab 9 details münti).
Tsiteerin klassikuid:
Järgnevad 5 marka 1924 ja 3 marka 1925. Ütleks, et tegelikult sama haruldased, võib-olla lisaks ka 3 marka 1922 samale harulduse tasemele. Kulunud münte on jalaga segada aga karbiväärilisi peaaegu pole. Sama raske või isegi raskem leida kui 1926. aasta 5-margaseid või eriti 3-margaseid (allpool ka MS järjestus).
1926. a 5-margane on muidugi kallis münt ja seetõttu võib ta olla kogu-TOPis natuke "üle esindatud" (ka kehvemaid münte on mõtet karpi panna, mida näitab 9 details münti).
Minu 10 marka 26 on ainuke parim 63. Kui vf details müüdi avalikul oksjonil 3300.- ja sina ostsid oma au(minu arvamus) unc -details 4000 kanti, siis minu mündi hind on täitsa õiges kohas. Proportsionaalselt isegi liiga madalal.Marvin kirjutas:Proprotsioonid püsiks õige? Kui su 10 marka 1926 läheb 15k eest müüki tähendab see, et sellest päevast alates peaks kõik EW mündi hinnad kolmega korrutama?
Et sa aru saaksid, siis omad 20 senti ms66 parimat aga mitte ainukest. Hind 400 kanti ja kumbki teist kindlasti pole valmis sellega isegi müüma. Unc details hind oleks umbes 20 ehk?
Vahe on 20x. Kui seda vahet samana hoida mis on minu 10 margasel, oleks su 20 senti 60 eurot väärt

Kõik saavad sellest aru odavate mûntidega aga suuremate summadega tekib ajus tõrge.
Häid pühi!
Erinevatel müntidel on hinnavahed erinevate säilivuste vahel erinevad. Mõne mündi puhul on hinnatõusu joon peaaegu horisontaalne ja teeb lõpus kerge nõksu üles, mõne mündi puhul on tegemist puhtakujulise hüperbooliga.
Teine asi on muidugi see, et kui palju inimesed üldse maksta jõuavad (ja tahavad). Paarisaja-euroseid münte jõuavad paljud osta, tuhandeeuroseid juba tunduvalt väiksem hulk. 10000+ müntide huvilisi on Eestis ilmselt maksimaalselt mõnikümmend.
See 3300-eurone 10-margane on mõnes mõttes turumoonutus. Tõenäoliselt sama ostja enam 4000 juures huviline poleks olnud, isegi kui talle MS63 münti pakkuda. Sest raha lihtsalt pole rohkema jaoks. Inimesi, kellele on 3300 veel taskukohane ja 4000 enam ei ole, on ilmselt päris palju.
Ehk siis haruldaste ja kallite müntide puhul makstakse madalate säilivuste juures ebamõistlikult palju, sest kõrgemaid säilivusi ei saada endale üldse lubada.
10-margane on veel ka selles suhtes natuke halb näide, et tegemist pole käibemündiga. 10-margased peaksid kõik olema käibimata säilivuses, lihtsalt paljud on aja jooksul ära rikutud. Aga ma olen näinud umbes kümmet 10-margast ja peaaegu kõik on olnud MS/UNC või AU.
Ülejäänud mark-mündid olid aga käibemündid (1926 5- ja 3-margased ei jõudnud küll pikalt käibida) ja seetõttu pole neid ka heas säilivuses saada - nad lihtsalt kulusid ära. Seetõttu ongi säilivuharuldused nii kallid.
Teine asi on muidugi see, et kui palju inimesed üldse maksta jõuavad (ja tahavad). Paarisaja-euroseid münte jõuavad paljud osta, tuhandeeuroseid juba tunduvalt väiksem hulk. 10000+ müntide huvilisi on Eestis ilmselt maksimaalselt mõnikümmend.
See 3300-eurone 10-margane on mõnes mõttes turumoonutus. Tõenäoliselt sama ostja enam 4000 juures huviline poleks olnud, isegi kui talle MS63 münti pakkuda. Sest raha lihtsalt pole rohkema jaoks. Inimesi, kellele on 3300 veel taskukohane ja 4000 enam ei ole, on ilmselt päris palju.
Ehk siis haruldaste ja kallite müntide puhul makstakse madalate säilivuste juures ebamõistlikult palju, sest kõrgemaid säilivusi ei saada endale üldse lubada.
10-margane on veel ka selles suhtes natuke halb näide, et tegemist pole käibemündiga. 10-margased peaksid kõik olema käibimata säilivuses, lihtsalt paljud on aja jooksul ära rikutud. Aga ma olen näinud umbes kümmet 10-margast ja peaaegu kõik on olnud MS/UNC või AU.
Ülejäänud mark-mündid olid aga käibemündid (1926 5- ja 3-margased ei jõudnud küll pikalt käibida) ja seetõttu pole neid ka heas säilivuses saada - nad lihtsalt kulusid ära. Seetõttu ongi säilivuharuldused nii kallid.