Uus kasutaja inspire

Üldine (informatiivne münditeemaline) arutelu. Kõik teemad müntidest, mis mujale ei sobi
Vasta
Kasutaja avatar
inspire
10 senti

Uus kasutaja inspire

Postitus Postitas inspire »

Tere!

Üks uus vana kasutaja liitus eile.

Olen numismaatik olnud juba lapsest saadik, kuigi minu kogumised on olnud pigem kaootilist laadi. Nii margid kui ka mündid on mind poisikesepõlvest peale huvitanud. Eks me kõik ole ju elu jooksul midagi suuremal või vähemal määral kogunud. Mõni teeb seda vaid mõnda aega, teine terve elu.

Tegelikult on münte väga põnev koguda. Siin kohtuvad ajalugu, kunst ja isegi teatud määral müstika. Alati ei ole sugugi kõige huvitavamad need tuttuued kapslisse pakendatud mündid. Minu jaoks on põnev just käibel olnud münt. Igal sellisel mündil on oma elu ja lugu, millest me midagi ei tea. Kelle taskutes ta on olnud? Millistes poodides kassades lebanud? Milliste rahvaste käest läbi käinud? Tänapäeval, euroala ajastul, võib mõni münt olla rännanud läbi mitme riigi, enne kui ta lõpuks Sinu või minu kätte satub.

Muidugi liigub münte tänapäeval ilmselt vähem kui varem. Pangaülekanded ja kaardimaksed on muutunud igapäevaseks ning veebipoodidest tellimine on väga lihtne. Ometi ei ole mündid kuhugi kadunud ning nende võlu on minu jaoks alles.

Mulle meenub lapsepõlvest üks põnev koht Pärnus. Seal tegutses omamoodi klubilaadne kogujate kokkusaamiskoht, kus vanad härrad ja ilmselt ka mõned daamid kauplesid nii välisvaluuta kui ka vanade rahadega. See oli veel nõukogude ajal ning minu huvi kuulus eelkõige Eesti Vabariigi aegsetele kroonidele ja sentidele. Seal leidus igasuguseid põnevaid münte. Mul endalgi oli mõni hõbemünt ning isegi sentide seas leidus hõbedasisaldusega eksemplare. Muidugi oli mul olemas ka mitu Nikolai-aegset Vene hõberubla.

Hiljem olen münte ostnud pigem harva. Mul on üks vana hea kolleeg, kes enam Telias ei tööta, kuid tema varustab mind aeg-ajalt ikka uute müntidega. Viimane neist oli Sipsiku 2-eurone. Praegu ootan põnevusega Hiiumaa tuuliku teemalist münti, mis peaks ilmuma järgmisel aastal.

Minule on erilist huvi pakkunud hundiga 2-eurone münt ning Paul Keresele pühendatud münt. Mängin ise samuti malet, seega on Kerese mündil minu jaoks eriline tähendus. Tegelikult on neid huvitavaid münte veel palju.

Mul elas vanatädi Austraalias. Kui mu vanaema teda külastas, tõi ta mulle sealt hulga Austraalia münte, millel olid kujutatud loomad ja linnud. Poisina olin ma selle üle muidugi väga õnnelik. Hiljem olen ka ise kolm korda Austraalias käinud. Väga tore maa! Samas on igal maal oma võlu. Kui ma kusagil reisin, jõuab sealt tavaliselt ka mõni münt minu kogusse. Euromünte ma üldjuhul kõrvale ei pane, kuid muud huvitavat püüan ikka alles hoida.

Siia lisan ka oma viimase ostu: hõbedast meenemündi „Metsavendlus", mis on vermitud Leedu rahapajas. Minu arvates on tegemist väga õnnestunud mündiga. Mulle meeldib selle kujundus, karp ning ka asjaolu, et tiraaž ei olnud väga suur. Lisaks on tegu hõbemündiga. Usun, et see oli väärt soetamine.

Minu eksemplari number on 1353 ning see pani mind mõtlema, kas neid jagatakse täiesti juhuslikus järjekorras või järjestikku. Kui järjestikku, siis on see minu meelest päris ilus number.

Igatahes pani just see münt mind liituma selle toreda foorumiga, millest ma varem isegi kuulnud ei olnud.

Jõudu tegijatele!

Parimate soovidega

Urmas Punane
väike numismaatikahuviline

Telefoninumbrit ma igaks juhuks ei lisa, kuigi midagi salajast selles ei oleks.
Metsavendlus.JPG
Sul ei ole õigusi, et siin postituses manuseid näha.
Kasutaja avatar
Hiid
Kroon

Re: Uus kasutaja inspire

Postitus Postitas Hiid »

Tere tulemast
Kena enesetutvustus :P
Inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka lollina....
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas muhfff »

Teretulemast foorumisse! Loodan, et meeldib! : )

Münte jagatakse suht juhuslikus järjekorras.
Kunagi, kui ainult Panga muuseumis münte müüdi, siis vist üritati teha nii, et järjekorra esimesed saavad madalamaid numbreid, aga praegu on suht juhuse värk.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
inspire
10 senti

Tänan! Panga muuseumist ma selle soetasing.
Selle Metsavendlusega koos tuli veel ka Untsakad ansambli plaat ja see on hea kuulamine! Plaadi nimi on “Metsa läksid sa 3”.
Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine

Postitus Postitas Andvari »

inspire kirjutas: 25 Sept 2026, 15:00 Mulle meenub lapsepõlvest üks põnev koht Pärnus. Seal tegutses omamoodi klubilaadne kogujate kokkusaamiskoht, kus vanad härrad ja ilmselt ka mõned daamid kauplesid nii välisvaluuta kui ka vanade rahadega. See oli veel nõukogude ajal ning minu huvi kuulus eelkõige Eesti Vabariigi aegsetele kroonidele ja sentidele. Seal leidus igasuguseid põnevaid münte.

Minu eksemplari number on 1353 ning see pani mind mõtlema, kas neid jagatakse täiesti juhuslikus järjekorras või järjestikku. Kui järjestikku, siis on see minu meelest päris ilus number.
Selliseid kogujate kokkutulekuid/klubisid tegutses nõuka ajal üle Eesti. Järvamaal näiteks Paides ja Türil. Käisin minagi ja üht-teist ka ostsin. Oleks pidanud rohkem ostma. Raha mul oli, aga mõistust ei olnud-olin muidugi ka suht noor.

Mis puudutab sertide numbreid, siis jah nagu juba õeldud neid saab suht suvaliselt. Lisan vaid veel fakti, et nii palju kui mina tean, siis algus numbrid ei jõuagi otse müüki. Vahest võib jopata ja ostast saada väikse numbriga serdi. Kui mälu mind ei peta, siis kunagi müüdi mingit EP hõbemünti ostas mille sert oli nr 1. Jällegi kui ma õigesti mäletan, siis foorumlane muhff omandas selle mündi.
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas muhfff »

Andvari kirjutas: 25 Sept 2026, 23:00 Kui mälu mind ei peta, siis kunagi müüdi mingit EP hõbemünti ostas mille sert oli nr 1. Jällegi kui ma õigesti mäletan, siis foorumlane muhff omandas selle mündi.
Number ühte on ostas müüdud jah ja mul on kah münt sertifikaadiga number 1, aga need on erinevad mündid : )
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
Hiid
Kroon

Postitus Postitas Hiid »

Andvari kirjutas: 25 Sept 2026, 23:00 Selliseid kogujate kokkutulekuid/klubisid tegutses nõuka ajal üle Eesti. Järvamaal näiteks Paides ja Türil.
Üks suuremaid klubisid oli Tartus, mida vedas mu isa ja korraldas kokkutulekuid, kes ei olnud küll ametlik juhataja.
Kindlasti oli ka veel Rakveres, Tallinnas ja vist ka kusagil Ida-Virus.
Klubilisel kokkusaamisel oli suur roll, FB, veebilehtede ja e-maili eelsel ajastul.
Inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka lollina....
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Huvitav kas ja millised ametlikud reeglid sertifikaadi numbrite (nende numbritega müntidele) jagamisele kehtivad. Milliste numbritega ei panda müüki ei veebipoodi ega panka, kas need on ainult algusnumbrid või ka näiteks 1111, 1234..., mis neist müntidest edasi saab, mis avalikult müüki ei tule, jagatakse oma äranägemise järgi (töötajatale, tuttavatele...)? :lol:
Kasutaja avatar
inspire
10 senti

Ma oleksin tänulik, kui keegi, kes veel selle mündi ostab, oma numbri ka siia paneb. Oleks huvitav üldse teada, paljud siit selle müdni omale raatsivad soetada. See ju päris kallis ja mina sain igatahes kodus riielda, kui sellega koju ilmusin...
Ja mind huvitaks veel see, et kas teate üksteist nägupidi ka või pigem mitte? Kas käite kusagil koos ka? Ja kas üldse tänapäeval ka taoline asi eksisteerib (kooskäimine, kokkutulekud). Võimalik, et ajad on muutunud ja kõik on internetis, veebifoorumitel jm. Laadad ju näikse toimivat!
Kui siinseid postitusi loen, siis paistab tõsiseltvõetav kogukond olema! Edu tegijatele ja loodan vahel ka miskit kasulikku siit kõrvataha panna. Mu mündisõber Mart soovitas mulle, et hõbedat ära näpi, see hakkab kohe oksüdeeruma. Tarkus, mida ma teadsin ise ka :mrgreen: Ega seda münti sealt kapsli seest välja ei maksagi võtta, kui just väga vaja pole.
Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine

Postitus Postitas Andvari »

inspire kirjutas: 26 Sept 2026, 19:49 Ma oleksin tänulik, kui keegi, kes veel selle mündi ostab, oma numbri ka siia paneb.
Mina ostsin hetkel 4 münti. Sain 1256;1262;1275 ja 1305.
inspire kirjutas: 26 Sept 2026, 19:49 huvitav üldse teada, paljud siit selle müdni omale raatsivad soetada. See ju päris kallis ja mina sain igatahes kodus riielda, kui sellega koju ilmusin...
See 125.- eurot nüüd küll numismaatikule eriline summa ei tohiks olla. Aga jah, konkreetse hõbemündi puhul on hind päris kalliks aetud võrreldes varemalt.
inspire kirjutas: 26 Sept 2026, 19:49 Ja mind huvitaks veel see, et kas teate üksteist nägupidi ka või pigem mitte?
Eesti on nii väike, et kõik tunnevad kõiki. Kui sa oled aastaid käinud kogujate kokkutulekul, siis tavapäraselt käivad seal koos tuttavad näod.
Selle foorumi kohta ütleks nii, et mina tean jah aktiivsemaid kirjutajaid nägupidi.
inspire kirjutas: 26 Sept 2026, 19:49 Kas käite kusagil koos ka? Ja kas üldse tänapäeval ka taoline asi eksisteerib (kooskäimine, kokkutulekud). Võimalik, et ajad on muutunud ja kõik on internetis, veebifoorumitel jm. Laadad ju näikse toimivat!
Kokkutulekud endiselt toimuvad - Tallinn, Tartu vist Ida-Virus ja Pärnus ka aeg-ajalt. Korra on ka minu pool väiksem seltskond ( ca 10 inimest äkki ) kokku saanud. Plaan on olnud seda korrata, aga olen liiga laisk olnud organiseerima.
Vasta