Pärlid ostas (mündid)

Nägid kuskil midagi huvitavat? Jaga teistegagi!
Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Re: Pärlid ostas (mündid)

Postitus Postitas muhfff »

margusmaki kirjutas: 27 Jaan 2025, 18:21 001 on 65 ja ülejäänud 63

6644995-001
6644995-002
6644995-003
6644995-004
6644995-005
6644995-006
6644995-007
6644995-008
Aäitäh, et viitsisid!
margusmaki kirjutas: 27 Jaan 2025, 18:21 Huvitav kas siis PCGS ei kirja Pattern või on tegemist osavate näppude ringiga?
Ega NGC ka alguses ei kirjutanud, et PATTERN. See 66 säilivuses münt oli vist esimene, mis selle PATTERN kirja peale sai. Mäletan, et olin meeldivalt üllatunud, kui teada sain ja plaanisin ka enda mündi ka lasta ümber karbistada. Aga kui ma mingi hetk avastasin, et nad olid oma andmebaasis mu mündi samuti proovirahaks ümber klassifitseerinud, siis ma jätsin nagu on.
121 kirjutas: 27 Jaan 2025, 18:56 Tõenäoliselt neid sattus poodi(desse) veelgi.
Olen kuulujuttu kuulnud, et keegi sai poest sellise, nii et võib-olla siis tõesti. Massiliselt vist siiski mitte...
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine

Postitus Postitas Andvari »

121 kirjutas: 27 Jaan 2025, 18:56 Kunagi varem olen kusagil teemas ka maininud- olen suhteliselt kindel, et sel suvel kui kroonid tulid, sain poest sellise (väiksem asula Lääne Virumaal). Tõenäoliselt neid sattus poodi(desse) veelgi. See oli päris alguses, siis kui rahval veel sisuliselt sente käes ei olnudki ja esimesed sendid saadi poest peenraha tagasi saades. :roll: Kahjuks ei mäleta mis sellest mündist sai, ega sel ajal ei teadnud neist midagi, arvatavasti läks poodi tagasi. :lol:
Ei usu, et sa rukkilille poest said.
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Päris kindel loomulikult olla ei saa aga ma ei olnud sellisest mündist palju aastaid teadlik (ei tegelenud müntide kogumisega siis), aga kui seda pilti mõni aasta tagasi nägin, siis tekkis kohe äratundmine, et olen seda ju varem näinud. Meenus, et sel suvel kui rublad kroonideks vahetati, olin Lääne-Virumaal vanaema juures ja kui esimesed sendid saime, oli seal üks mingi "imelik" münt, mida ka vanaemale näitasin, et vaata see on hoopis teistmoodi, ei tea kas mingi praak, kas sellega saab üldse poes maksta. Just seda rukkilillega 5-sendise pilti palju aastaid hiljem internetist nähes meenuski kohe see juhtum. Seda küll ei mäleta, kas rublade kroonideks vahetamisel vahetati ainult paberraha vastu või anti ka sente? Kui anti, siis võis see münt ka raha vahetades meie kätte sattuda. Kas äkki isegi (vanemate inimeste juurde) tuli keegi inimene koju, kes raha ümber vahetas? :roll:
Viimati muutis 121, 28 Jaan 2025, 13:40, muudetud 1 kord kokku.
aldok2
Viiekroonine

Postitus Postitas aldok2 »

121 kirjutas: 28 Jaan 2025, 09:20 Seda küll ei mäleta, kas rublade kroonideks vahetamisel vahetati ainult paberraha vastu või anti ka sente?
Minu mäletamist mööda rublade kroonideks vahetamisel vahetati ainult paberraha ja sente (kroonimünte siis veel ei olnudki) sai tagasi ainult poest. Nii et tekkis kohe mure, kust saada ringluses olemata münte, sest poes näperdatakse need kohe ära...
Ei välista muidugi seda, et kusagil ikkagi münte ka vahetamisel jagati, aga pigem kahtlen.
Kasutaja avatar
fengarm
Topeltkroon

Postitus Postitas fengarm »

Pole küll münt, aga on seotud: 1984. aasta Eesti müntide kataloogi käsikiri, mis kahjuks ametlikult ilmuda ei jõudnudki. Kui jõudnuks, olnuks ilmselt ainus selleteemaline raamat Nõukogude Liidus või vähemasti esimene taasiseseisvunud Vabariigis, ent käsikirjaks ta jäi.

https://www.osta.ee/haruldane-eesti-vab ... 48863.html
Kogun vanemaid Eesti aladel käibinud münte ning Rootsi kuld- ja hõbemünte.
margusmaki
Kroon

Postitus Postitas margusmaki »

2 krooni Toompea, vermitud vanade 1930 templitega ja lastud käibele 1938. Wat?
Kasutaja avatar
fengarm
Topeltkroon

Postitus Postitas fengarm »

margusmaki kirjutas: 11 Veebr 2025, 21:28 2 krooni Toompea, vermitud vanade 1930 templitega ja lastud käibele 1938. Wat?
Ise kahtlustan, et see võib olla omaaegne kuulujutt, võib-olla seoses mõne eriti hea valeraha käibele ilmumisega. Eks info liikumine oli piiratum. Väidab ju autorgi, et nood mündid on nikkel-pronksist, mitte hõbedast, samas ei tea ta viidata konkreetsele Riigi Teataja lisale. Tasub teada, et autor oli 1938. aastaks 19-aastane ja võis juba omal ajal mingi taolise infoga kokku puutuda. Lisaks on kataloogis mainitud ka 1926. aasta 20-margase prooviraha, kuigi laiemalt on levinud arvamus, et eksisteerida võis 25-margase proov.
Kogun vanemaid Eesti aladel käibinud münte ning Rootsi kuld- ja hõbemünte.
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas muhfff »

No 1937. aastal otsiti võimalusi asendada hõbedast 2-kroonised alumiiniumpronksist 2-kroonistega (samast sulamist nagu Viikingilaevaga 1-kroonised). Ja vähemalt üks prooviraha vermiti ka valmis. Aga käibele muidugi ei lastud midagi.
Messingist võltsinguid see-eest oli päris palju, aeg-ajalt on neid ka osta.ee'st läbi käinud.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Politsei müüb "kollasest metallist" münte:
https://www.osta.ee/index.php?fuseactio ... rahaldus+2
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... ossi-kulda

Neil oli juba mõnda aega tagasi hunnik "kollasest metallist" vene münte müügil, võibolla siis sama isiku käest pärit. :roll:
Vasta