Raamat Eesti mündid, rahareformi medalid ja müntkodurahad

Üldine (informatiivne münditeemaline) arutelu. Kõik teemad müntidest, mis mujale ei sobi
Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Re: Raamat Eesti mündid, rahareformi medalid ja müntkodurahad

Postitus Postitas muhfff »

Mitmelt poolt on uurinud, kas see aasta ka raamat tuleb.
Lühidalt - plaanis on, aga vajab veel natuke tööd - hindu siin-seal korrigeerida, trükikojaga suhelda jne.
Juures on ainult uued mündid, seega selles suhtes suuri erinevusi pole.
Mõnda pilti olen ka natuke kohendanud, aga mingeid revolutsioonilisi uuendusi selle koha pealt ei tasu loota.

Üks teine natuke seotud projekt on veel töös, aga seda ei julge välja lubada. Kui tuleb siis tuleb.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Sain mündikataloogi proovitrüki kätte, mingeid halbu üllatusi ei paista olevat, nii et selle projektiga saab edasi minna.
Hindu ja nipet-näpet on muidugi vaja veel kohendada, aga kuna trükki kavatsen asjad saata novembri viimasel nädalal, siis sellega on veel aega.
Marko avab huvilistele mingi hetk safe-album.ee lehel ettetellimise ka. Aga ma rõhutan veelkord, et mingeid suuri muutusi võrreldes eelmise aastaga pole. Lisandunud on ainult uued mündid (Hansalinn Tartu jmt), specimen 25-sendine ja üks proovi-1-kroonine.

Boonusprojektist... Sellega olen kolmevahel. Kas üldse mitte teha, edasi lükata, või siis proovida see umbes samaks ajaks valmis saada kui mündiraamat.
Igatahes, võib-olla olete märganud, et ma hakkasin mõni aeg tagasi suurest igavusest ka paberrahasid korjama. Ja kohe oli probleem, et mida ja kui kallilt nagu osta võiks. Mis üldse haruldane on? Jne.
Tohvi raamatud on väga head ja põhjalikud, kuid krdi rasked kaasas tassida. Lisaks ei raatsi sinna sisse pliiatsiga märkmeid teha ja üleüldse pole seal kirjas, isegi kasvõi kaudselt, kui palju miski väärt võiks olla. Haljak tegi aastaid tagasi hinnakirjadega kataloogi, aga see pole jällegi kuigi põhjalik. Ja noh, hinnad on ka 10 aastaga muutunud.
Ehk siis lühidalt, paberraha kogujal, eriti algajal, pole nagu kuskilt väga alustada. Kahjuks pole ka näha, et keegi vaevuks seda turul haigutavat tühimikku täitma. Seega ma siis mõtlesin (võib-olla väga loll mõte ja peaksin vähem mõtlema), et proovin ise teha, kui raske see siis ikka olla saab (kuulsad viimased sõnad vms :D). Tehtud, mõeldud!
Sain proovitrüki kätte ja hakkan aru saama, miks kadunud Allan Tohv nii palju piltide värvidest ka trükikvaliteedist rääkis. Kui müntide puhul pole väga vahet, kas kollane on natuke rohkem või vähem kollane ja hall on natuke vähem või rohkem hall, siis paberrahad krt on kõik väga värvilised ja sinine võiks alati olla sinine (mitte lilla) ja roheline alati roheline (mitte sinine).
Lisaks, ma ei tea mis trükimasinaid Tohv kasutas (võib-olla saaks järgi uurida, aga see selleks), kuid minu trükikoja printerid võib-olla sellist trükikvaliteeti üldse ei võimaldagi. Pisidetailid lihtsalt kaovad ära, muutuvad ähmaseks (aga äkki see on normaalne?). Ma muidugi ei tea, kui palju piltide väiksemaks tegemine teravust mõjutas, aga pilte pidin ka väiksemak tegema, sest... tuleb välja, et Wordi failidel on suurusepiirang (kui keegi oskab soovitada mõnda raamatute kujundamise programmi, siis andke palun teada. Varem või hiljem on müntide raamatul sama probleem).
Ehk siis väga lühidalt olen nüüd trilemma ees, et kas selle projektiga üleüldse jätkata ning kui jätkata, siis kui palju aega ja energiat sellele üldse kulutada.
Aga kui ta peaks ikkagi millalgi tulema, siis sellest ei saa kindlasti iga-aastast projekti.

Kui mul meeles on, siis ma võin selle proovitrüki pühapäeval Kadrioru kogujate kokkutulekule kaasa võtta. Siis saate öelda, kas ma dramatiseerin üle, või on olukord tegelikult talutav...

Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
sh35
5 senti

Postitus Postitas sh35 »

Allan Tohvi raamat Eesti Raha 100 on trükitud Printonis, mille küljes ka trükikoda Vaba maa, kus kõvasti tarkust Vladimir Taigeri näol.

https://www.ester.ee/record=b4577604*est

Eesti Raha 100 on trükitud FM rastriga, erinevalt tavakasutava am rastrist. Fm võimaldab detailsust, õige värvitoon tuleb trükkalil kätte saada, kui failis kõik õige.
Pilt
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

sh35 kirjutas: 18 Okt 2024, 18:56 Eesti Raha 100 on trükitud FM rastriga, erinevalt tavakasutava am rastrist. Fm võimaldab detailsust, õige värvitoon tuleb trükkalil kätte saada, kui failis kõik õige.
Jah, see seletab nii mõndagi. Vaatasin täna luubiga nii enda raamatuid kui ka Tohvi raamatuid.
Ma oma kuldse raamatu lasin ka Printonis teha, kui õigesti mäletan, aga see prinditi vist ka AM rastriga.

Aga vaadates Tohvi pilte, siis tegelikult ega seal see detailsus on siiski ka ähmaseks läinud, hoolimata FMist. Mõnes mõttes ka loogiline, sest päris raha trükitakse ju graveeritud trükiplaatidega, mis võimaldab mikroprinti ja muud taolist trükitäpsust.

Aga eks ma mõtlen veel edasi...
Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine

Postitus Postitas Andvari »

muhfff kirjutas: 18 Okt 2024, 15:52
Aga kui ta peaks ikkagi millalgi tulema, siis sellest ei saa kindlasti iga-aastast projekti.
Tahaks ikka seda paberrahade kataloogi kaa saada :) Mõned juba teavad, aga salamahti võin öelda, et minagi olen mõne EW ja EV paberraha ostnud :)
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Keda mündiraamat huvitab, siis ettetellimine on avatud
https://www.safe-album.ee/et/toode/eest ... ahad-2024/
Nagu eespool mainisin, siis see tuleb kindlasti.

Paberrahade kataloogist...
"Fookusgrupi uuring" kogujate kokkutulekul läks paremini kui ma kartsin. Aitäh julgustuse eest! (Võib-olla on asja võti lihtsalt selles, KELLELT küsida :D)
Aga proovin siis selle ka enam-vähem samaks ajaks valmis saada. Garantiid siiski ei anna! Seal on veel päris palju, mille kallal nokitseda...
margusmaki
Kroon

Postitus Postitas margusmaki »

Värskendavaid asjad teretulnud.

Just vaatan ja ei suuda imestada paberit, ei ole küll meie oma aga .. 2700 algus ja juba 4800.. kas keegi teab midagi mida ma ei tea? ma tatina mängisin sellistega poodi, tegime lõket.. johhaidii...

https://katzauction.com/lot/780417?titl ... hoice-Unc
viitas
Viiekroonine

Postitus Postitas viitas »

margusmaki kirjutas: 22 Okt 2024, 00:27 Värskendavaid asjad teretulnud.

Just vaatan ja ei suuda imestada paberit, ei ole küll meie oma aga .. 2700 algus ja juba 4800.. kas keegi teab midagi mida ma ei tea? ma tatina mängisin sellistega poodi, tegime lõket.. johhaidii...

https://katzauction.com/lot/780417?titl ... hoice-Unc
tere

need olid 1910 aasta omad, mida pööningutel reeglina vedeles.

raivo
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Ja ilmselt ei vedelenud ka 64 säilivuses. :)
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Paberraha kataloog vaikselt areneb. Aga ikka veel ei luba midagi.

Avalik üleskutse kah.
Kui kellelgi on mingit uut infot, mida näiteks Tohvi raamatutes polnud, siis palun andke teada. Näiteks hiljuti olid ebays perforeetirud 1991/1992 kroonide proovid, mida Tohvi raamatutes polnud. Midagi sarnast võib ju vabalt veel olemas olla.
ZZ rahade vahemikkudest (ja seekaudu umbkaudsetest tiraažidest) tahaks kah aimu saada. Vastav teema on siin - viewtopic.php?p=21846

PS! Ääremärkuse korras. Mina ei müü, aga kui keegi tahab odavalt Tohvi esimest raamatut, siis praegu on ostas's 15-eurose alghinnaga saada. Pakkumisi veel pole. Keegi on küll kääridega tiitellehe kallal käinud, aga kui sisu on korras, siis 15 eurot on selle eest kommiraha!
https://www.osta.ee/eesti-vabariigi-pab ... 06728.html
Vasta