1999 voldik - 43 eurot
1992 voldik - 54 eurot
Paanika, paanika! Ostke enne kui 100 maksab!

matime profiil ja varasemate tehingute g00geldamine viitavad vanavara kogumise pikemaajalisele sõltuvuselemuhfff kirjutas: 09 Sept 2021, 16:57 Pensionifondid jõudsid vist münditurule...
1999 voldik - 43 eurot
1992 voldik - 54 eurot
Paanika, paanika! Ostke enne kui 100 maksab!
![]()
Aga kui täpne olla, siis VK ütles ka seda (täpne tsitaat):VK ütles, et PL münt.
Mündist on muidugi siiralt kahju.see on tugevalt puhastatud münt ja hindajatele ei meeldi sellised mündid, ning see on kunagi olnud PL münt
muhfff kirjutas: 08 Okt 2022, 10:35 Ei mõelnud ise välja, ma tsiteerisin.
Võib-olla pole Sa aru saanud, aga Eesti mündikogujate ringkond on tegelikult üsna väike, kõik tunnevad kõiki ning kus tegijaid, seal nägijaid.
Oleks seal oksjonil olnud algusest peale "X ütles", siis võib-olla polekski midagi olnud, aga seal oli konkreetselt "VK ütles". Ja tuleb välja, et "VK" päris nii ei öelnud.
Üldjoontes pole muidugi minu asi kellelegi moraali lugeda, aga ma natuke selgitan, miks see olukord mind häirib.
Mündikogujad on üldiselt üsna intelligentne seltskond ja kogenud mündikogujad oskavad ka päris hästi järeldusi teha. Nad teavad, mida üks või teine koguja/ärimees osta.ee's müüb ning oskavad juba selle põhjal igasuguseid järeldusi teha. Näiteks kui kõigekarbistaja hakkab ühtäkki lahtiseid münte müüma, siis ilmselt need mündid karpi ei läinud või ei lähe.
Algajatel kogujatel seda infot tavaliselt pole. Nemad lähtuvad oksjoniinfost - pildid ja selgitus. Antud juhul oli ainult üks tilluke pilt ning selgitus oli, et "VK ütles, et PL münt" ning "Keegi tahab ise karbistamisele saata? ". Mina suhteliselt kogenud osta.ee kasutjana oleks isegi ilma selle selgituseta enam kui veendunud, et see münt karpi ei läinud või ei lähe. Algajal kogujal seda infot ei pruugi olla. Algaja vaatab, et oh, haruldane münt, muidugi paneme NGCs karpi! Aga siit tekibki probleem. Kuigi tehniliselt võttes on münt prooflike, siis NGC mõistes ei ole münt prooflike. NGCs saab PL olla ainult puhta hindega münt, UNC Details PL münte ei ole olemas.
Võib-olla tekib küsimus, et miks mind peaks huvitama algajad kogujad? Väga lihtne, täna alustavad kogujad on tuleviku kliendid. Kui ma mõnekümne aasta pärast tahan äkki oma kogu maha müüa, siis ma soovin et oleks ka kogujaid.
AGA... Ma tean päris mitut inimest, kes alustasid kogumisega ja kuna neil kogemust polnud, siis tõmmati neil n-ö müts silmini pähe, mingi hetk said nad sellest teadlikuks ja siis olid nad väga pettunud. Osad algajad loobuvad selle peale üldse kogumisest ("kõik mündikogujad on petturid ja mündikogumine on räige skämm") ja soovitavad seda ka sõpradel-sugulastel-tuttavatel teha, osad muidugi jätkavad, kuid koostavad omale n-ö musti nimekirju isikutest/oksjonimajadest, kellega nad enam äri ei aja.
Irooniline on asja juures tõik, et prooflike Laulupidu on tegelt ka haruldane. Olles kuulnud mõningaid hindu, mis on pakutud NGC karbis PL müntide eest, siis "augutäite mündi" eest see hind võib-olla polegi liiga palju. Aga see peaks olema ostja teadlik otsus, et ta ostab omale mitte just kõige perfektsema eksemplari. Krt, kui mul omal PL münti poleks, siis oleks võib-olla isegi sellisest mündist huvitatud. Aga kui münti reklaamitakse kui PL, millega proovida NGCs õnne, teades ise samal ajal, et NGC-s see PLina karpi ei lähe, siis tundub see oksjon küll lolli otsimisena.
Minu tsitaat oli pärit VK kirjast mulle. Kopeerisin ja pasteerisin.Allan kirjutas: 08 Okt 2022, 16:58 Esiteks arhiivi mõttes täpsustame siis üle, milline oli päris tsitaat, mitte Kaupo välja mõeldud tsitaat ei tea kuskohast.
Iroonilisel kombel oli seesama juhtum esimene, kus juhiti minu tähelepanu, et "kord ei ole majas".
muhfff kirjutas: 08 Okt 2022, 20:05 Kaks kommentaari, kuna mind on nimeliselt välja toodud.Minu tsitaat oli pärit VK kirjast mulle. Kopeerisin ja pasteerisin.Allan kirjutas: 08 Okt 2022, 16:58 Esiteks arhiivi mõttes täpsustame siis üle, milline oli päris tsitaat, mitte Kaupo välja mõeldud tsitaat ei tea kuskohast.
Iroonilisel kombel oli seesama juhtum esimene, kus juhiti minu tähelepanu, et "kord ei ole majas".
Võib olla tõesti ei olnud Sul pahatahtlikke kavatsusi, kuid see kuulutus oli vähemalt esmakujul väga ebaõnnestunud sõnastusega. Ja see on ka ainus põhjus, miks see kuulutus üldse mu vaateväja sattus.
Aga hea küll, loeme selle teema lõppenuks.