Kollektsioneerimine ja maksud

Uudised, artiklid ja pressiteated müntide teemal. Ärge unustage viiteid!
Vasta
aldok2
Viiekroonine

Re: Kollektsioneerimine ja maksud

Postitus Postitas aldok2 »

Andvari kirjutas: 26 Mär 2023, 06:04
Mis me siis antud artiklist järeldame? Kui oled ostnud mündi ja seda vähemalt korra vaadanud võibolla ka katsunud ja silitanud, siis on tegemist kasutatud asjaga ja selle müümisel tekkinud kasum ei kuulu maksustamisele. :) :lol: Alati võib lisada ka seda, et müümisel tegid ruumi uutele müntidele.
Sellest artiklist pole müntide ostu-müügi maksustamise seisukohast erilist abi, sest annab vaid põhireegli - isiklikus kasutuses oleva asja müük on maksuvaba, mis oli niigi teada. Mündid paistavad olevat maksuameti jaoks hämar teema ja nad ei ole sellega ilmselt eriti tegelenudki. Probleemiks on see, kuidas sisustada isikliku kasutuse mõistet. EMTA artikkel ei ole vale ega halb, aga ei ole lihtsalt piisavalt detailne. Kui lähtuda sellest, mida Evelin Liivamägi kunagi ütles (viited leiab mu 25.01.22 postitusest), siis kollektsionäär ei pea muretsema maksu lisandumise pärast. Kuid aga on soov müntidega äritseda, siis sellise tegevuse kaudu saadud kasum ei ole maksuvaba. Kõrvalt vaadates on piir kogumise ja äritsemise vahel muidugi õhkõhuke ja tõestamise küsimus. Minu tõlgendus (aga palun mind mitte süüdistada kui maksuamet teistmoodi arvab) on selline, et kui osta ja müüa üks-kaks samasugust münti, siis ilmselt probleeme ei teki, kui aga juba kümneid samasuguseid, eriti lühikese aja jooksul, siis võib tekkida. Mul on aga kahtlus, et maksuametnikud ei pruugi saada kollektsioneerimise erisustest ühtmoodi aru ja võivad seadust tõlgendada erinevalt ja siis võib tekkida olukord, kus alles kohus lahendab. Muidugi tekib probleem ainult kallite müntide ja suurte summade puhul.
aldok2
Viiekroonine

Postitus Postitas aldok2 »

Selline küsimus: kas kellelgi on kogemusi San Marinost ostetu saatmisega Eestisse. Küsimus, kas saadetis läheb tolli- ja käibemaksu alla või mitte. San Marinol on tolliliit Euroopa Liiduga, on Schengenis ja kasutavad ka eurot, aga see ei pruugi ikka ühest vastust anda.
Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine

Postitus Postitas Andvari »

aldok2 kirjutas: 12 Veebr 2025, 20:15 Selline küsimus: kas kellelgi on kogemusi San Marinost ostetu saatmisega Eestisse. Küsimus, kas saadetis läheb tolli- ja käibemaksu alla või mitte. San Marinol on tolliliit Euroopa Liiduga, on Schengenis ja kasutavad ka eurot, aga see ei pruugi ikka ühest vastust anda.
Vastust teab vaid tuul ehk siis Eesti Maksu ja Tolliamet.
Kasutaja avatar
Hiid
10 senti

Postitus Postitas Hiid »

Tere
Keegi siinolijaist müünud ka Osta.ees üle 2000 eest aastas ja tuntud ebatervet huvi tema vastu?
Tänan
Inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka lollina....
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Eks ikka üle 2000 euro, aga kuna müüsin isiklikke kasutatud asju ning oma kollektsiooni kuulunud esemeid (münte), siis pole probleemi.
Kasutaja avatar
Hiid
10 senti

Postitus Postitas Hiid »

Et siis võeti jõuametist ühendust ja pidid jagama selgitusi?
Ma realiseerin ka suuremat kogu, siis teaks, mida karta. :oops:
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas muhfff »

Mul oli ka mälu järgi üle 2000 euro müüke, aga keegi pole huvi tundnud.

Ma arvan, et selle "piirangu" sihtgrupp polnud n-ö tavakodanikust mündimüüjad.
Peamine mõte oli ilmselt saada ülevaade nendest inimestest, kelle jaoks osta's kauplemine on põhitegevus ja peamine sissetulekuallikas (odavalt hiinast tellijad ja kallilt ostas müüjad)
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
121
Topeltkroon

Postitus Postitas 121 »

Hiid kirjutas: 06 Apr 2025, 12:22 Et siis võeti jõuametist ühendust ja pidid jagama selgitusi?
Ei. Ilmselt ollakse huvitatud siis kui on reaalne põhjus arvata, et ei toimu enda kollektsiooni kuulunud esmete müümine, vaid pidevalt ostadki neid selleks et varsti (kasumiga) edasi müüa. Milline see mõistlik ajavahemik on, eks see on jällegi tõlgendamise küsimus, aga arvatavasti näiteks pidev eile ostmine ja homme müümine ei näe välja kollektsioneerimisena ega enda kollektsiooni kuulunud esemete müümisena. :D Kui müüa aasta(+) pärast, siis mu isikliku arvamuse kohaselt nagu võiks sellisena välja näha.
Ja nagu muhfff mainis, siis igasugune selgelt edasi müümise eesmärgil ostetud (uue) kauba müük, mida müüakse kohe edasi. Kui ostad uue eseme ja natuke aega ise kasutad seda ning siis enda poolt kasutatuna edasi müüd, siis OK. Sel juhul ka hind jääb uuest madalamaks ja eeldatavasti mingit kasu ei teeni.
Kasutaja avatar
Hiid
10 senti

Postitus Postitas Hiid »

Saatsin maksuametile kirja, millele sain ka ammendava vastuse. :P

Tänan Teid pöördumise eest.

Vastuseks selgitan, et tõepoolest, isiklikus kollektsioonis olevate esemete müümisel kohaldub müügitulule maksuvabastus tulumaksuseaduse § 15 lg 4 p 4 alusel - tulumaksuga ei maksustata tulu isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest.

Seega, kui Teie kollektsioonis on Eesti kroonid ja euro mündid ning Te need teistele kollektsionääridele müüte, siis ei ole nende müügist saadav tulu tulumaksuga maksustatav, ei pea ka tuludeklaratsioonis olema tuluna kajastatud.

Tulumaksuvabastust aga eraisiku investeerimiskulla müügile ei ole ning saadud kasu on tulumaksuga maksustatav. See kehtib ka internetis ostu - müügi korral.
Investeerimiskulla müük ei ole tulu isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest.

Loodan, et minu selgitustest oli abi.

Lugupidamisega

Anne Lokk

konsultant
Vasta