Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Kõik, mis ei puutu otseselt müntidesse + "jutunurgad". Seaduse ja sündsuse piires, muidugi!
Vasta
linc
Kroon
Postitusi: 123
Liitunud: 21 Jaan 2012, 21:15

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas linc » 05 Dets 2014, 13:19

osoonikum kirjutas:Minu arvamus on see, et inimesed kontsentreeruvad liiga palju järskudele tõusudele ning langustele nende graafikute juures. Praegu just kasutasin kalkulaatorit, mis arvutab algsumma, lõppsumma ning investeeritud aastate peale välja aastase kasvu. Näiteks 5 dollariga ostes ja 15 dollariga müües 30 aasta peale on keskmine aastane kasv 3.73%, aga näiteks viimase 20 aasta peale 5.64%. Minu arvates vägagi püsiv tootlus v siis raha väärtuse hoidja, kui võtame maha ka eesti keskmise inflatsiooni näiteks aastast 1999-tänane päev. Mängimine fondidega jne nõuab ilmselt suuremat teadmiste pagasit ning paremat valmisolekut säästude võimalikul tõsisel põlemisel st stabiilsus on suurema kaheldavusega. Nagu ma mainisin, ei otsi ma supertootlikusega investeerimise võimalust, sest tänasel päeval ma ilmselt ei ole valmis selleks, et investeering võib sisuliselt mingi fondi firma mistahes põhjusel põleda vaata et täielikult. Ei välista muidugi hajutamiseks ka neid kunagi tulevikus väheal määral.

Toome veel ühe näite: kui oleks 2000 aastal ostnud 5 dollarit/unts hõbedat ja 2011 buumi ajal müünud suht tagasihoidliku hinnaga 35 dollarit(tegelik tipp oli 48 dollarit), siis tuleks aastaseks tootluseks/kasvuks 19.35% ja seda arvestades kui investeering oleks kasvanud justkui liitintressi kaasmõjul st tegelik tootlus on isegi suurem. Arvutada ma ikka ühtteist jagan. Ja loomulikult hinnal tuleb silma peal hoida, millal tasub rohkem osta ja millal lõpetada, sest võib oodata hinnarallit.

Ja ajaliselt oleks tegu kindlasti 10-15 ja + aastat olenevalt kuidas turu kõikumised toimunud on! Eesmärk ei ole üle öö miljonäriks saada(selleks on vaja ka vastavat suuremat algkapitali), vaid tänasel päeval investeeritud paberraha/virtuaalraha ostujõu säilitamine natukene kaugemas tulevikus kui "homme" ja seda milleskis kindlas füüsilises(selliseid sääste ei teki, et suudaks osta näiteks kinnisvara). Näitena, kui peaks tänasel päeval kokku kukkuma juudiliidu ühisraha mis iganes põhjusel, siis võid sellega sisuliselt WC s seda samustki pühkida ning tõenäoline oleks, et ta oma kunagist väärtust ei saavuta kunagi ja siinkohal kaotavad eelkõige tavakodanikud. See on vb siin mõne jaoks lapsemeelne mõtlemine, kuid minu jaoks pigem talupojalik mõtlemine.
Kui ostaks 5$ ja müüks 100$, oleks elu lill. Ma püüdsin öelda seda, et mitte miski, kui vaadata ajaloolisi graafikuid, ei taga sulle, et hind 30 aasta pärast on üldse suurem. Vaata veelkord hõbedat. hind oli aastakümneid praktiliselt sama.
Sina aga väitsid, et hõbeda ja kullaga on risk oluliselt väiksem ent selle võrra ka tootlus väiksem. Mina püüan öelda, et ajalooliselt on kasum ikkagi tähendanud õigel ajal ostmist ja müümist. Sina aga rääkisid sellest, et sa ei taha spekuleerida vaid tahad osta selleks, et üks hetk lapsed maha müüa selle saaksid. Miski ei garanteeri, et laste käes see hind enam on suurem, et sellest kasu sünniks.

Kõik need, kui oleks ostnud siis ja müünud buumi ajal näited on õnn ja spekuleerimine või siis sügavad teadmised. Selliseid näiteid endale silme ette manades võib end ilmselt edukalt veenda ostma ja eeldama, et 30 aasta puhul tuleb selliseid buume veel, aga kui ei tule? Hõbe seisis paarkümmend aastat viie dollari juures. Võibolla nüüd langeb 10 aastat ja jääb 30ks seisma sinnakanti, kuhu langeb?

Arvutada sa oskad, selles ma ei kahtle, aga arvutada välja vahe hetke hinnal ja sellel, mis lambist võtad ja loodad, et 30 aasta pärast müüa, on üks asi. Arvutada välja ajaloo põhjal risk ja teha mingid ennustused tuleviku osas on aga midagi muud. See nõuab täpselt sama sügavaid teadmisi, nagu fondidesse investeerimine. Ja lepime kokku, et fondidega "mängimisest" ei ole üldse mõtet rääkida, sest muidu me räägiks ka kulla ja hõbedaga kauplemisest või spekuleerimisest pikaajaliste investeeringute asemel.

Kui oleks näiteks 1971 aastal ostnud hõbedat hinnaga 2 dollarit unts ja müünud selle kümnendi buumi tipus 49$ selle maha, siis oleks paradiis! Nüüd ostma, sest küll tuleb veel! :P

Ma ei ürita sind veenma mitte ostma kulda ja hõbedat ning ma ei ürita sind veenda mitte investeerima. Ma üritan öelda lihtsalt, et sellist garantiid, et küll kuld ja hõbe igaljuhul tõusevad ei ole ning mingit garantiid ei ole, et mõlema hinnad teevad tänases oluliselt madalama põhja ja mingit garantiid ei ole, et hind 10 või 20 või 30 aastaga sealt põhjast siiski tänase hinnani pole tõusnud. Võibolla läheb 60 aastat? Võibolla on aga 5 aasta pärast tegemist uskumatu tõusuga. Sellega peab lihtsalt arvestama. Samas ei garanteeri miski, et 30 aasta pärast üldse dollarite ja eurodega midagi teha ja kuluvad kullast või hõbedast pandad hästi marjaks ära.

osoonikum
5 senti
Postitusi: 7
Liitunud: 27 Nov 2014, 04:11

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas osoonikum » 05 Dets 2014, 19:09

Saan su loogikast täiesti aru linc :)

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas mart » 05 Dets 2014, 19:52

kuld ja hõbe on metallidena pigem "kindlad sadamad" ja pika sihiga vaadates pigem osta kasvõi mündiärist 10x metallihinnaga väärismetallist münt, kui joo või mängi sama raha maha, ühel juhul jääb vähemalt 10% alles

kulla ja hõbeda investeeringutelt teenivad jätkuvalt mündiäri ja "antiigid", isegi tavidi omanikud on senini kulla teemal hapu näoga...

30ndate lõpus vanematel tasub pesamuna kooliraha panna III pensionisambasse 50seks saamiseni 15% palgapiirini (kui muidugi jääb nii palju palgast üle), mille saab 55sena 10% tulumaksuga välja võtta
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine
Postitusi: 1624
Liitunud: 25 Apr 2011, 20:18

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas Andvari » 06 Dets 2014, 09:40

Tere.
Läheb juba nagu LHV foorumiks kätte ära :) Enda kogemuse põhjal võin öelda, et olen "investeerinud" Tsaari-Venemaa kuldmüntidesse ja kordades raha tagasi saanud. Näiteks 2003.a küsiti Aleksander III 5 kuldrublaste eest suurusjärgus 2900-3200 krooni. Tolle aja kohta väga suur raha. Minu palk oli siis umbes 10000 krooni puhtalt kätte. Sain endale lubada max 1 sellise mündi kuus. Soetasin neid mitmeid. Poolteist aastat hiljem oli maailmaturu kullahind tõusnud kaks korda. Samad mündid maksid suurusjärgus 6000 ja rohkem. Siis müüsin. Ma ei viitsi mingeid % välja tuua ega arvutada, aga nagu näha on 1,5 aastaga teenisin ühe mündi pealt päris palju. Minu soovitus on "investeerida" vaid Tsaari-Venemaa müntidesse (mitte ainult kuld). Siis võid kindel olla, et oma "investeeritud" raha saad igal juhul tulevikus tagasi ja kindlasti ka rohkem, palju rohkem.

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas mart » 06 Dets 2014, 11:14

teema ongi investeerimine, LHVlikult jätkates - ostetakse, kui on "veri tänavatel", venemaal seda pole ja kordan, et ostes tuleb mõelda müügile ja erinevalt kullast-hõbedast on vene müntide turuliikumised raskemini hinnatavad
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

platinum
Viiekroonine
Postitusi: 612
Liitunud: 19 Mai 2012, 00:02

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas platinum » 06 Dets 2014, 20:30

Kuhu plaanitakse müüa hõbe? Graafik ei ole veel täis tõde, firmad ei osta ju hõbedat kokku/tagasi maailmaturu hinnaga vaid ikka odavamalt. Samas firmad nagu tavid müüvad hõbedat üle maailmaturu hinna.
Tsaari müntidega võib ju kõrvetada ka saada Andvari :roll: Võltisngud ja liiga kõrge hinna maksmine kehva mündi eest jne.

Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine
Postitusi: 1624
Liitunud: 25 Apr 2011, 20:18

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas Andvari » 07 Dets 2014, 01:56

Loomulikult, sa pead ikka teadma ka mida sa kokku ostad. Millist münti liigub vähem, mida rohkem turul, säilivus on väga tähtis faktor.

mvahtra
Viiekroonine
Postitusi: 950
Liitunud: 21 Veebr 2012, 11:15

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas mvahtra » 08 Dets 2014, 00:21

Tervist !

Olen huviga jälginud seda arutelu-lahe on lugeda arvamusi erinevatest vaatenurkadest!
Mitmed on soovitanud investeerida tsaarimüntidesse,kuna viimase paarikümmne aasta jooksul on nende hind kordades tõusnud.Aga kas nende hinnalagi juba kätte ei hakka jõudma? Kohati nagu tundub ,et kui nad sellise peadpööritava hinnatõusu on juba teinud ,siis praegu nö. hinnatipul peaks neid realiseerima hakkama...

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas mart » 08 Dets 2014, 01:06

kõik pole investeerijad või "vastikud ärikad", mida edasi, seda suurem on võimalus, et teatud tsaari-vene münte pole originaalina / väga korralikus säilivuses enam võimalik osta, korra müüd kallilt ära, aga kui tahad veel osta, pead maksma 2-4-10-korda rohkem ja siis ei saa olla kindel originaalsuses
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

mvahtra
Viiekroonine
Postitusi: 950
Liitunud: 21 Veebr 2012, 11:15

Re: Tänapäevased hõbemündid investeerimiseks...

Postitus Postitas mvahtra » 08 Dets 2014, 08:08

Arusaadav kui räägime kollektsioneerimisest,siin ei ole kahtlust,et oma kollektsiooni pole mõtet realiseerida.Praegune teema aga hõlmas investeerimist

Vasta