Harjumaal avastati maapõuest tuhande aasta vanune hõbeaare

Aardeleiud ja sellega seonduv
Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Harjumaal avastati maapõuest tuhande aasta vanune hõbeaare

Postitus Postitas mart » 08 Aug 2013, 09:03

EPL artiklid on tasulised, aga pilt räägib rohkem, kui tuhat sõna
Pilt

Aare koosneb hoburaudsõlgedest, rinnalehtedest, sõrmusest, kaalupommikesest ja müntidest.
Kaisa Alliksaar, 08. august 2013 04:35

Kõue vallast metalli­detektoriga leitud ehted ja mündid on arheoloogide sõnul unikaalsed.

Hõbeaare on arheoloogide hinnangul maapõue pandud 12. sajandi alguses. Tallinna ülikooli arheoloogi Mauri Kiudsoo sõnul on leid eriline, kuna koos hõbeehetega leitud müntidega saab ehted määratleda varasemasse aega, kui seni arvati. Tema sõnul on ehted valmistanud kohalikud meistrimehed ja ilma müntideta on neid pea võimatu dateerida.

„Aarde hulka kuuluvad anglosaksi, saksa ja araabia päritolu mündid ja osa neist on pronksist kandadega, et neid saaks kaelakee külge riputada,” rääkis Kiudsoo. „Ühe müntla domineerimist ei ole, sest valitses kaalurahandus. Meie esivanematel polnud päris kindlasti vahet, mis valitseja nimi oli sinna peale löödud, hõbemünti hinnati eeskätt kui väärismetalli ja väärtuse selgitamiseks neid kaaluti. Isegi arenenud Saksamaal käis pikka aega raha kaalumine,” selgitas ta.
Artikkel jätkub ...
Täismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Harjumaal avastati maapõuest tuhande aasta vanune hõbeaa

Postitus Postitas mart » 28 Aug 2013, 10:48

Kõue valla elanik leidis väärtusliku aarde
27.08.2013 22:11 Marju Kaasik

õigem pealkiri on refereerijal Maalehel: Väärtusliku aarde leidja ja muinsuskaitseamet on tülli pööranud

Kõue valla elanik leidis eile veetrassi kaevates muinasaja lõpust pärit väärtusliku aarde ja andis leiust teada muinsuskaitseametile, kuid loodetud leiutasu ei saa.
Tänaseks on aardeleidja muinsuskaitseameti peale solvunud, sest saamata jääb loodetud leiutasu ja ta leiab, et amet on temasse halvasti suhtunud. Leiutasu pole aga ette nähtud seetõttu, et kaevati arheoloogiamälestise piirkonnas, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Eile sisuliselt majatrepi kõrvalt välja tulnud aare on Kristo Soodla meele teinud päris mõruks. Oma arust täiesti seaduslikult käitunud mees - küsinud vallast luba veetoru väljavahetamiseks ja andnud kaevamisel maa seest välja tulnud aardest muinsuskaitseametile teada, on tegelikult rikkunud seadust ja tänaseks muinsuskaitseametiga tülli pööranud.

"Suhtumine oleks võinud... Ma ootasin, arvasin, et see suhtumine on natuke teine, praegu nagu tunnen, et mind nagu polegi olemas nende jaoks. Aare on käes, võib-olla nad tulevad siia veel, infot rohkem ei ole. Suhtumise poole pealt loomulikult ma ootan, et tuleks ka leiutasu kui selline, sest ma olen aus olnud," rääkis Kristo Soodla.

Muinsuskaitseameti kinnitusel oli suhtlus meeldiv kuni täna hommikuni. Arheoloogiamälestiste peainspektor Ulla Kadakas kinnitas, et ehkki Soodla on rikkunud arheoloogiamälestise piirkonnas ilma muinsuskaitse loata kaevamisi tehes seadust, ei hakka keegi teda karistama, vaid vastupidi - amet viib oma kulude ja kirjadega krundi piires läbi arheoloogilised uuringud.

"Minu vestlused maaomanikuga olid igati meeldivas toonis ja üksteist mõistvad ning kust ta pärast sellist eksitavat informatsiooni ja mõttekäiku kuulis, ma ei oska seda täpsemalt kommenteerida. Aga tänaseks on maaomanik, jah, nii ärritunud, et palub muinsuskaitseametil oma esindaja kaudu endaga suhelda," ütles Ulla Kadakas.

Muinsuskaitseamet ei tea, millest võis kommunikatsiooniprobleem alguse saada. Samas tunnistas Kristo Soodla, et küsis aardeleiu kohta nõu detektoristide foorumist, mille mõned liikmed hurjutasid teda aarde üleandmise pärast. Seda Soodla ei kahetse, aga leiutasu pole talle ette nähtud.

"Leiuautasu küsimus - kui mälestisel on toimunud ebaseaduslikud kaevetööd, siis sellel puhul leiuautasu ei ole põhjust inimesele maksta, aga ta saab teistmoodi selle nii-öelda boonuse kätte," ütles Kadakas.

Aardeleid on arheoloogide esialgse hinnangu põhjal aga igati väärtuslik. Kolm massiivset kaelavõru ning uhke rinnaehe koos kuljuste ja ripatsitega, kõik pronksist ja hästi säilinud.

"Mis muudab selle leiu eriti haruldaseks on see, et kuigi me teame neid kuskil paarikümne ringis, siis ometi on just need ehteplaadid täiesti ainulaadsed. Ühtegi teist samasugust meile teada ei ole," rääkis Tallinna ülikooli (TLÜ) ajaloo instituudi peavarahoidja Ülle Tamla.

Aardeleid on TLÜ ajaloo instituudis puhastamisel ja konserveerimisel.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Harjumaal avastati maapõuest tuhande aasta vanune hõbeaa

Postitus Postitas muhfff » 28 Aug 2013, 18:29

Ei taha antud loos kummagi poolt olla, kuid Muinsuskaitseamet on küll ikka väga ebaadekvaatselt käitunud.
Loost kumab läbi suhtumine, et "olge õnnelikud, et leiu meile toomise pärast trahvi ei tehta".
Kas ausad leidjad enam julgevadki leide riigile loovutada? Või siis kas nad seda tahavad, kui pole lootust leiutasule?

Karta on, et muinsuskaitse ametnike ebapädevuse tõttu suureneb edaspidi musta äri osakaal.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Vasta