Soome võib olla esimene eurotsoonist lahkuja

Uudised, artiklid ja pressiteated müntide teemal. Ärge unustage viiteid!
Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Soome võib olla esimene eurotsoonist lahkuja

Postitus Postitas mart » 03 Juul 2013, 11:20

Läti sai just eurotsooni ja ...

Deutsche Banki ekspert: esimesena lahkub eurotsoonist Soome
03. juuli 2013 10:33, Toimetas Lauri Laugen

Kui eurotsooni koostöö muutub üha poliitilisemaks, võivad paljud tugevad riigid tahta eurost loobuda. Rootsi majanduslehe Dagens Industri intervjueeritud Deutsche Banki ekspert Thomas Mayer ennustab esimeseks lahkujaks Soomet.

Mayer ütles Dagens Industrile, et eurotsooni koostöös tuleb naasta algupärase politiseerimata Maastrichti lepingu juurde, vahendab YLE Uutiset.

Kui nii ei tehta, võib ees oodata eurotsooni lagunemine.

„Eurokoostöö politiseerumine viib ajapikku selleni, et tugevamad riigid astuvad välja. Oht on, et mitmed riigid tahavad tugevamat valuutat ja astuvad seetõttu välja,“ arvab Mayer.

Esimeseks lahkujaks ennustab Mayer Soomet.

„Soome ei osale enam täie jõuga päästeoperatsioonides ja nõuab kõigile oma osalustele abistamises tagatisi,“ põhjendab Mayer.

Teiselt poolt on Soomel Mayeri sõnul põhjust ka erinevates liitudes osaleda. Euro ei ole aga tingimata see õige.

„Soomlased tahavad saada kaitset Venemaa vastu. Aga eurokoostöö on natuke vale klubi – sel puhul tuleks kõne alla NATO,“ ütleb Mayer.

Mayeri hinnangul võiks ka Saksamaa olla mõne aasta pärast huvitatud eurost loobumisest.

===

eurotsoonist lahkumine tähendab ka oma raha, algus on kulukas. sõltuvalt palju on markasid utiliseerimata, äkki lähevad alguses käiku ka viimati kasutusel olnud kupüürid ja mündid? ilmselt peale 10 pennise

hoopis teine asi oleks euroopa peateljeriigi Saksamaa lahkumine eurotsoonist, kuigi on räägitud ka "põhjariikide"-EUROst tugevate majandustega eurotsooni riikide vahel, nagu saksa, austria, soome, holland; praegune EURO jääb alles saksamaa silmis manjaanariikidele
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Soome võib olla esimene eurotsoonist lahkuja

Postitus Postitas muhfff » 03 Juul 2013, 13:22

mart kirjutas:eurotsoonist lahkumine tähendab ka oma raha, algus on kulukas. sõltuvalt palju on markasid utiliseerimata, äkki lähevad alguses käiku ka viimati kasutusel olnud kupüürid ja mündid? ilmselt peale 10 pennise
Arvestades, kui palju makstakse tänapäeval kaardiga, siis mõne kuu (või kui palju iganes võtab sularaha valmistamine aega) saaks hakkama ka ilma sularahata. Pankades tuleks lihtsalt rahaühik ära muuta ja olekski rahareform tehtud. Iseküsimus on muidugi Soome pankade tehniline valmisolek seda teha. Ja ainult pangakaardiga arveldamine oleks muidugi hoop sularahas arveldavatele, kui just ei taheta päev-päevalt odavnevat eurot vastu võtta. Maksuamet muidugi hõõruks heameelest käsi kokku.
Müntide uuesti käibele võtmine oleks isegi reaalne, paberraha osas kahtlen - turvalisus on vahepeal ikka edasi arenenud. Aga ma arvan, et kui Soome peaks uuesti margale üle minema, siis alguses kursiga 1:1. Seega oleks 10-pennised täiesti pädevad mündid. Ja soomes olid mündid vist 10-margaseni. Nii et esmase sularahavajaduse peaks ära katma küll, kui häda käes.
mart kirjutas:hoopis teine asi oleks euroopa peateljeriigi Saksamaa lahkumine eurotsoonist
Saksamaa lahkumine oleks veel eriti huvitav. Kui Saksamaa tahaks rahareformi ilma kahjudeta teha, peaks seda tegema üleöö (vastasel juhul tõttaks kõik oma eurosid vahetama, kurss langeks ja ka sakslased vaesuks). Taaskord tuleks pangas ühikud üleöö ära muuta ja elu oleks lill. Samas, sakslased vist hindavad sularaha rohkem, kui soomalsed või eestlased? Kas nad saaksid ainult pangakaartdiega hakkama?
Aga muidugi, pärast Saksamaa lahkumist odavneks euro tunduvalt. Ja intressid läheks ka lakke.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Vasta