Erinevad hindamissüsteemid

Aga ka üleskutsed, teadaanded jmt
Vasta
margusmaki
Kroon
Postitusi: 162
Liitunud: 28 Jaan 2021, 17:37

Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas margusmaki » 11 Juun 2021, 10:25

Sirvisin esmakordselt tšehhi oksjone ja mündi hindamine on üleüldse tšehhis ja sloveenias teistmoodi.

näituseks Mehhiko 2 Pesos 1921 STAV -1/1-

Oksjonimaja lehel mingit abipeatükki ei olnud ja interneedusest mõistlikku inglisekeelset selgitust ei õnnestunud ka leida eriti (kui keegi teab siis palun jagada) ja samuti siin foorumis ei suutnud leida (jällegi, äkki ei oska otsingut kasutada)

Päästis guugli tõlge ja otsimine tšehhi keeles mis viis mind kohalike nohikuteni:

CZ & SK hindamissüsteem

Lõpp hea kõik hea, hinnatakse mündi mõlemat poolt, mida ma ka kahtlustasin, aga kas herr Muhfff võiks ühe ilusa kleebitud postituse abiks algajale tekitada kuhu võiks kogu maailma kokku korjata ja tabeli vms selgitused ehitada maakeeli.

enne kui pähe ei ole õppinud kõike kola kuskil wikis jne coin grading

Tänud!

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas muhfff » 11 Juun 2021, 11:49

margusmaki kirjutas:
11 Juun 2021, 10:25
aga kas herr Muhfff võiks ühe ilusa kleebitud postituse abiks algajale tekitada kuhu võiks kogu maailma kokku korjata ja tabeli vms selgitused ehitada maakeeli.
Lihtsam öelda, kui teha : )
Vähe sellest, et hindamissüsteeme on palju, hindab iga inimene münte mingil määral isemoodi ja erinevaid münte hinnatakse erinevat moodi (säilivus võib sõltuda ka vermimiskvaliteedist)
Ja see, et oksjonimaja või osta.ee müüja väidab mündi säilivuseks olevat UNC, 1+, TTB vms, ei tähenda et see münt päriselt ka selles säilivuses on.

Ehk siis selle asemel, et usaldada pimesi teiste hinnanguid müntide säilivusele, peaks inimesed õppima ise münte hindama. Eriti kui münte saab käes hoida. Piltide pealt müntide säilivuse hindamine on raskem, kuid mitte võimatu.

Meil on siin selline teema:
viewtopic.php?f=19&t=83
Pildid on küll kahjuks vahepeal kaduma läinud, kuid säilivuste kirjeldused on alles

Ma vaatan, kui mul mingi hetk "vaim pääle tuleb", nagu Saalomon Vesipruul ütles, siis ma võib-olla kirjutan väikse artikli mündihindamise alustest.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

margusmaki
Kroon
Postitusi: 162
Liitunud: 28 Jaan 2021, 17:37

Re: Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas margusmaki » 11 Juun 2021, 13:29

Tänud ette, tänud ette!

kuna suuresplaanis on olemas 3 tüüpi hulle, korjajad, kollektsionäärid ja numismaatikud siis eks ma vaikselt rooman ja õpin läbi valu :)

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas aldok2 » 11 Juun 2021, 18:17

fengarm kirjutas:
28 Apr 2011, 17:54
Seni on Eestis võrdlemisi laialt kasutusel olnud lühike ja kergesti meeldejäetav müntide säilivuse hindamise süsteem, millest on peamiselt kasu vaid mündi säilivuse tohutul üldistamisel:
Poleertempel - eritempliga valmistatud mündid, mati reljeefse osa ja poleeritud mündiväljaga. Vähemadki täkked, kriimud ja hõõrdumisjäljed alandavad selle mündi väärtuse kohe kolmandasse säilivusse.
Rahapajasäilivus (Rs) - käibemüntide kõrgeim säilivusaste. Reljeefi teravus ja mündipildi puhtus peavad olema kõrgeimal tasemel. Sellele astmele täielikult vastavaks loetakse ainult 100-200 esimest uue templipaariga vermitud münti.
Eriti ilus (Ei) - mündil on puhastamisjäljed lubamatud. Vermimiselt tuleku jäljed on soovitatavad. Lubatud on üksikud vaevumärgatavad kriimud, täkked servadel ja hõõrdumisjäljed, mis võivad tekkida transportimisel.
Väga hea (Vh) - vähekäibinud müntide säilivusaste, mis esineb enamikul kogutavatel müntidel. Lubatud on vähesed kulumisjäljed. Kuid kõik peenemadki mündipildi detailid peavad olema nähtavad.
Ilus (I) - mündil on märgatavad kulumisjäljed, mõningad peenemad mündipildi detailid on halvasti nähtavad. Selgesti nähtavad peavad olema kõik mündikirjad.
Hea (H) - tugevad kulumisjäljed, peened mündipildi detailid on kadunud, esineb kriime ja täkkeid. Peenemate mündikirjade lugemisega raskusi.
Säilivusastmed A. Ennuvere "Harrastuskogumine" järgi.
See omal ajal levinud klassifikatsioon tuletab meelde minu probleeme reaalses elus:
-Ma omal ajal sisuliselt ei klassifitseerinud ühtegi münti rahapajasäilivuse vääriliseks, sest katsu sa 100-200 esimest uue templipaariga münti kätte saada.
-Üksikud vaevumärgatavad kriimud, täkked servadel ja vahel ka transportimisel tekkivad hõõrdumisjäljed (XF-l justkui lubatud, RS-il mitte) on sisuliselt isegi igal rullist võetud mündil.
-Tänapäeval on isegi otse pangast saadud proof müntidel sageli igasuguseid defekte ja mikrokriime, mis on isegi palja silmaga nähtavad, luubist rääkimata, mis peaks siis definitsiooni järgi liigitama XF-iks? Tundub nonsenss, eriti vanemate proofide puhul...
-Ja kuidas tõlgendada VF definitsiooni "kõik peenemad mündipildi detailid peavad olema nähtavad". See jätab väga suure tõlgendusruumi. Ja kuidas alati ära tunda, kas detail on ära kulunud või pole teda seal kehva löögi tõttu kunagi olnudki...Praktikas hinnatakse sageli VF säilivuseks ka märgatavate kulumisjälgedega münte. Näiteks Vene müntidest nn tiivad all kotka münditüübi puhul võib münt saada isegi VF-st kõrgema hinde (olen näinud vist isegi karbis AU-d) siis, kui ratsamehel (kõige kõrgem mündipildi osa, mis kulub väga kiiresti ära teiste detailidega võrreldes) on märgatavad kulumisjäljed ja kindlasti on siis osad detailid ka kadunud.
-Lisaks on siin skaalal üldse puudu Sheldoni süsteemi AU hinne, mis peaks positsioneeruma XF ja RS vahele.

Siis tuleb veel arvestada hindamisagentuuride "market grading"uga, kus hinnatakse mitte absoluutset, vaid suhtelist säilivust teiste turul liikuvate eksemplaridega võrreldes.

Lisaks sõltumata kasutavast skaalast jääb hindamisse teatud annus subjektiivsust, mida ei saa elimineerida isegi ainult karbimüntide kogumisega- üsna levinud karbist lahtilõhkumisel ja uuesti hindama saatmisel on mõte ainult seepärast. Ja puht statilistiliselt tähendab see, et keskmisel on kõik karbimündid ülehinnatud hindega.

Ehk siis jah, nagu muhff juba ütles, tuleb ise hindama õppida. Algajal ei soovitaks ma üldse mingeid MS punkte taga ajada, ja ka edaspidi ei ole see kohustuslik :). Eranditult tippkvaliteedi kogumine on enamike kogujate jaoks mõttekas ainult siis kui rahakott on väga paks ja/või kui kogumisvaldkond on väga kitsas (nt ainult Eesti Vabariigi mündid), vastasel juhul suudetakse aastas osta vähesed mündid. Tippkvaliteedi ja peaaegu käibimata samasuguse mündi hinnavahe võib olla röögatu. Muidugi ei pea kogus olema tingimata palju münte, kuid samas vaid väheseid münte ostes ei teki erilist münditunnetust ja sel juhul piirdutakse vaid karbimüntide ostmisega (mis ei pruugi muidugi tingimata olla traagiline), sest ise hinnata ei osata.

Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine
Postitusi: 1624
Liitunud: 25 Apr 2011, 20:18

Re: Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas Andvari » 11 Juun 2021, 19:20

aldok2 kirjutas:
11 Juun 2021, 18:17
Algajal ei soovitaks ma üldse mingeid MS punkte taga ajada, ja ka edaspidi ei ole see kohustuslik :).
Mina küll soovitan MS säilivuses münte koguda/osta/vahetada ka algajatel.
Kui ma oleks juba siis, kui kogumisega algust tegin (1985.a.) ainult selliseid ostnud/vahetanud/leidnud, oleks mu kogul hoopis teine mekk manu praegu.
Aga jah teadmine, et säilivus maksab tuli minu puhul alles peale mitme-mitme aasta möödudes. CCCP aja lapsel olid ju algul jube ägedad välismaa mündid. Siis hakkasin Tsaari ja muud ka koguma. Tähtis oli, et aasta oleks olemas. See, et peale aasta mündilt muud välja eriti ei lugenudki vahest ei olnud tähtis. Aga mingist hetkest tuli teadmine, et tuleb investeerida/osta/koguda vaid väga heas säilivuses münte!
Madalama säilivusega mündi ostmine on õigustatud vaid väga haruldaste müntide puhul.

margusmaki
Kroon
Postitusi: 162
Liitunud: 28 Jaan 2021, 17:37

Re: Erinevad hindamissüsteemid

Postitus Postitas margusmaki » 11 Juun 2021, 23:57

tõsilugu, rikkad ja ilusad nagu me oleme aga siiani igal lehel nagu ngs ja pcgs jne on hõbeda hind kirjas et wtf.. mida me mõõdame siis... silver melted value? keda kuradit huvitab see numismaatika vaaatevinklist https://i.imgur.com/pUwxaca.png

Vasta