1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas mart » 17 Jaan 2018, 14:53

Ilmselt siis tehakse ära, kui juba "arutatakse avalikult" ja näide käibelt kõrvaldamisest:
"Maksta saaks ka edaspidi 1- ja 2-sendistega, kuid kassas tagasi neid ostjale enam ei anta.", USAs pidi nii olema 1971-78 suurte 1-dollariste müntidega, maksta saab, aga tagasi ei anta

Eesti Pank soovitab kaaluda Eestis 1- ja 2-sendiste müntide kasutamise vähendamist
Toimetaja Romet Kreek

Eesti Pank tegi tänasel maksekeskkonna foorumil ettepaneku arutada, kas oleks mõistlik tulevikus hakata kassades ostukorvi lõpphinda ümardama üles ja alla lähema 5 sendini, et vähendada 1- ja 2-sendiste kasutamist Eestis.

„Eesti Pangast läheb igal aastal välja keskmiselt kahe veoauto koorma jagu 1- ja 2-sendiseid münte, mis kauplustes jagatakse inimestele vahetusrahaks ja mida edaspidi kasutatakse väga vähe. Keskpanga ettepanek on arutada, kas ringluses võiks olla vähem neid sente, mida inimesed kasutavad väga harva,“ ütles keskpanga asepresident Madis Müller.
Loe veel

Üksiku toote või teenuse hinda ettepaneku kohaselt ei ümardata, vaid ümardamisele läheks ainult ostu lõpphind kassas. Ümardamine toimub matemaatiliselt üles ja alla ning ümardatakse lähema 5 sendini. Kui näiteks kohukese hind poes on 24 senti, siis kaks kohukest maksaks 48 senti ja ostu lõpphind kassas ümardataks 50 sendini. Kui osta sama kohukest kolm tükki, siis maksaksid kohukesed 72 senti ja ostuhind kassas ümardataks 70 sendini.

Mülleri sõnul ei too ümardamine kaasa hinnatõusu, kuna hinda ümardatakse matemaatiliselt üles ja alla ning kaupmees ei saa kontrollida, mida inimene ostukorvi paneb ja mis on lõpphind.

Maksta saaks ka edaspidi 1- ja 2-sendistega, kuid kassas tagasi neid ostjale enam ei anta. Keskpanga hinnangul tasuks lõpphinda ümardada ainult sularahas maksmisel ja kaardimakse puhul saaks ostja jätkuvalt maksta täpse hinna.

Kaupmeeste jaoks tähendaks ümardamine, et kassades tuleb ühekordselt uuendada tarkvara. Samas oleks Kaupmeeste Liidu tegevjuhi Nele Peili sõnul ümardamine laiemas plaanis hea nii kaupmeestele kui tarbijatele. „Kaupluste töötajad peaksid kulutama vähem aega müntide lugemisele ning ettevõtted muudele sentidega seotud toimingutele. Tarbijad saavad täna vahetusrahana poodidest 1- ja 2-sendiseid, kuid maksavad nendega ise väga harva. Väikesed sendid jäävad enamasti kusagile ripakile, sest paljud inimesed peavad pisikesi münte tülikateks. Toetame omalt poolt lahendust, kus kaardiga makstes kassas lõplikku ostusummat ei ümardataks, aga sularahas tasudes oleks ümardamine matemaatiline, nagu Eesti Pank ette paneb,“ lisas Peil.

Värskete arvamusuuringute kohaselt toetavad üle poolte Eesti inimestest ümardamisreegli rakendamist. Mullu septembris tehtud finantskäitumise uuringus toetas ümardamist 57% Eesti inimestest, 33% ei toetanud ja 10% ei osanud öelda. Mullu oktoobris tehtud Eurobaromeetri küsitluse andmeil toetas Eestis ümardamist 61% inimestest, 32% ei toetanud ja 7% ei osanud öelda.

Euroalal pole leitud üksmeelt ümardamisreegli rakendamisel. Euroopa Komisjon ei soovita ümardamisreeglit rakendada, kui elanikud riigis seda ei toeta. Euroalal on 1- ja 2-sendiste ümardamisreeglid kasutusele võtnud viis riiki: Soome, Holland, Belgia, Iirimaa ja sellest aastast ka Itaalia. Soome, Hollandi, Belgia ja Iiri kogemus näitab, et hinnad ümardamisega ei tõusnud. Kõigis viies riigis on praegu ümardamise toetajaid rohkem kui vastaseid.

Järgmise sammuna plaanib Eesti Pank koguda erinevatelt huvigruppidelt tagasisidet ümardamisreegli ettepaneku kohta.
===

sh eel-lugu: Eestlased tahaksid saada lahti ühe- ja kahesendistest müntidest
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: 1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas mart » 17 Jaan 2018, 16:17

Postimehe tänavaküsitlus: mida arvavad inimesed 1-,2- eurosendi kaotamise mõttest?
===
esimesed mõtted on muidugi hinnatõus ja "petmine", aga see oli ka näiteks 5-kroonisendiste käibelt korjamisega ja üleminekul eurole
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: 1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas aldok2 » 17 Jaan 2018, 17:32

mart kirjutas:
17 Jaan 2018, 16:17
esimesed mõtted on muidugi hinnatõus ja "petmine", aga see oli ka näiteks 5-kroonisendiste käibelt korjamisega ja üleminekul eurole
Kuidas saab kauba hind tõusta ainult seepärast, et mingid mündinominaalid kaovad käibelt? Hind on ju müüja ja ostja vaheline kokkulepe. Niikaua kui tehingut ei toimu, ei ole kaubal hinda, vaid välja pandud hind on müüja ettepanek ostjale tehingu tegemiseks. Kui ostja küsitud hinnaga ostab, siis muutub hind reaalseks. Kui ei osta, siis on see hind müüja soovunelm. Sel juhul tuleb tehinguni jõudmiseks müügihinda alandada.

Kuidas sobitub sellesse skeemi hinnatõus 1-2 sendiste kadumise korral? Samahästi võib kaupmees ju 1-4 sendi võrra küsitud hinda alandada kui neid münte enam saada pole. Tegelikult ei takista miski kaupmeestel ka praegu küsitud hinda tõsta või langetada 1-4 sendi võrra. Kui ostja ostab, siis tehing toimub, kui ei osta, siis tuleb tehinguni jõudmiseks hinda langetada...Inflatsioon on muidugi enamasti olemas, kuid selle intensiivsus ei sõltu 1-2 sendiste olemasolust ega kadumisest. Niisamuti ei mõjuta seda see, kas maksta kroonides või eurodes :)

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: 1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas mart » 17 Jaan 2018, 19:46

"aga vanasti maksis tikutoos 1 kopika ja kui 1 ja 2 kopikat võetakse käibelt, hakkab tikutoos maksma tervelt 3 kopikat!!!"-inimesed võiks vaadata hindu, poes üks väheseid asju, mis minuteada maksab alla 5 sendi on väike sibul; vaatasin vanu toidupoe tshekke, kust tuli järgmisena välja 10 senti ja mis - taara panditasu :) kõik ülejäänud ostud kipuvad olema üle 30 sendi

nõuka-aja propagandistlikku odavaima hinna-põhist rahasüsteemi enam pole, kui ehk välja arvata valgevene denominatsioon :) ja veel samm edasi(?) türkmeenide dotatsioonid, ilmselt mida tallinna holoppkonna kirjutajad(ametnikud) jälgivad näpp suus:
"tasuta gaas, tasuta vesi, tasuta sool, peaaegu tasuta korter ja tasuta ühiskondlik transport"
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: 1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas muhfff » 17 Jaan 2018, 19:53

mart kirjutas:
17 Jaan 2018, 19:46
poes üks väheseid asju, mis minuteada maksab alla 5 sendi on väike sibul
Offtopic, aga ma olen Prismas väikse sibula eest maksnud ka 0,00 eurot : )

Aga ma ei saa ka selles sendihüsteeriast päris hästi aru. Kui väikseid sente ei kasutata, siis pole neil ka väga mõtet. Reaalsuses on tegemist n-ö ühekorsete müntidega. Pangast poodi ja poest kellegi koju purgi või kausi sisse ja ongi kõik.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: 1- ja 2-sendised kaovad ka Eestis ära

Postitus Postitas aldok2 » 18 Jaan 2018, 09:59

mart kirjutas:
17 Jaan 2018, 19:46
"aga vanasti maksis tikutoos 1 kopika ja kui 1 ja 2 kopikat võetakse käibelt, hakkab tikutoos maksma tervelt 3 kopikat!!!"-
Vene ajal olid sisuliselt kõik hinnad tsentraalselt määratud ja (turu)majandusloogikat ei tasu neist otsida :) Kui turumajanduse tingimustes tõstaks tikuvabrik sendipuudusele viidates hinna kolmekordseks, siis küllap leidunuks mingi teine tootja, kes tuleks ise tikke nt 3 kaupa komplektis kopika eest müüma kui esimene tootja jäigalt 3 kopikast hinda edasi küsib. Eeldusel muidugi, et ei esinenud mingeid muid tegureid peale 1 ja 2 k kadumise. Pikapeale teeks inflatsioon muidugi oma töö ja tikutops võibki hakata maksma 3 kopikat, kuid siis juba inflatsiooni, mitte 1 ja 2 k kadumise tõttu.

Vasta