Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Aga ka üleskutsed, teadaanded jmt
Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5011
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas muhfff » 13 Nov 2016, 21:07

Sain allpool oleva kirja.
Mu esimene mõte seda lugedes - väga laia haardega projekt : )
Teine mõte - ilmselgelt ei ole tegemist mündikogujatega : )
Aga see selleks, mul ei ole kahju aidata, kui oskan ja ilusti küsitakse. Mõned küsimused on (minu meelest) natuke halvasti koostatud, sellekohase tagasiside ma juba andsin. Võib-olla parandatakse ära.
Kardetavasti ei saa sellise küsimustiku kaudu just palju teada, sest samasid vastuseid samadele küsimustele võidakse anda erinevatel põhjustel. Või siis valitakse üldse suvaliselt.
Seega ma ise kavatsen lähiajal saata kirjelduse, milline võiks olla minu unistuste kollektsioonihaldur (Excel ei ole kindlasti unistuste kollektsioonihaldur). Oleks väga vinge, kui keegi vaevuks selle ära tegema.
Oma tagasiside võite jätta kommentaaridena, saan need edastada.

Tere!

Tartu Ülikooli informaatika magistriõppe raames (aine Ettevõtlus ja innovatsioon) proovime teha tarkvaralist abimeest numismaatikutele. Esialgse visiooni kohaselt võiks see olla sotsiaalne võrgustik, mis on seotud globaalse müntide andmebaasiga.

See võiks-peaks toetama kasutajate hobi järgmiselt:
· Andma ülevaate kogust koos piltide ja taustainfoga
· Võimaldama oma kogu või selle osi demonstreerida kas avalikult või kindlatele kasutajatele
· Aitama leida kogust (või mingist kitsamast teemast) puuduolevaid münte (seos globaalse müntide andmebaasiga)
· Aitama leida selliste puuduolevate müntide omanikke, kes oleksid huvitatud nende müümisest/vahetamisest
· Toetama müntide oste, müüke, vahetamisi kasutajate vahel
· Toetama kogu hindamist (turuväärtuses)
· Ja võimaldama palju muid tegevusi (koondama uudiseid numismaatika teemadel, vahendama infot uute emissioonide kohta jne)
· Kogu keskkond on mõeldud globaalsele kasutajate baasile.

Et aru saada kollektsionääride (sh vahendajad, investorid) reaalsetest vajadusest, tegime küsimustiku. Küsimustikule vastamine võtab aega ca 5 minutit. Küsimustiku, mis küll inglise keelne, kuid kirjeldavas osades saate vastata ka eesti keeles, link on siin: Questionnaire for numismatics

Loodame, et leiate aega küsimustikule vastata ja anda oma panus ja head soovitused numismaatikute kogukonna hüvanguks.

Ülaltoodud esialgne plaan ja võimalik toode korrigeeritakse just Teie soovide järgi!

Kui soovite, et ka Teie sõprade-kolleegide-numismaatikute soovid-ideed saaksid arvesse võetud, palume lahkelt neile küsimustik edastada.

Tuhat tänu ette!
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mvahtra
Viiekroonine
Postitusi: 950
Liitunud: 21 Veebr 2012, 11:15

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas mvahtra » 13 Nov 2016, 21:36

Tervist!

Sellesarnane asi on olemas...
Mina kasutan juba aastaid (Vajadus tekkis seoses filateeliaga) ,sellist kogujate foorumit nagu www.colnect.com. Olen seal ka kaastööline(tõlk inglise-eesti keel).
See foorum/ andmebaas vastab enam-vähem allpooltoodud punktidele,kuid seoses Hiina koopiate laialdase levikuga muutub vahetus/ost järjest riskantsemaks.

mtrx
Sent
Postitusi: 2
Liitunud: 21 Nov 2016, 11:59

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas mtrx » 21 Nov 2016, 12:24

Tere,

Mina olen üks neist täna 4st inimesest, kes selle projektiga seotud on. Meie küsimustik on tõesti võibolla pisut halvasti koostatud, see oli ausalt öeldes mu esimene kiire katsetus Google Formsiga. Selle mõte on koguda esmane tagasiside, seal on mitmed vabateksti väljad, kuhu saab panna ideid, ettepanekuid jne.

Aga neid ideid võib jätta ka siia või saata mulle privasse.

Tänud juba ka esimesele vastajale. Jah, me oleme suht veendunud, et lahendusi on olemas mitmeid, aga idee on alguse saanud ühest 6000 mündiga kollektsionäärist, kes ütles, et tema pole ühegi olemasoleva lahendusega rahul. Seega arenguruumi võiks olla. Ja me ei sihi vähemalt alguses oma lahendusega absoluutset turu tippu, vaid pigem tahaksime pakkuda lahendust, mis oleks abiks võimalikult laiadele kolelktsionääride hulkadele - mõte populariseerida müntide kollektsioneerimist ja hõlbustada oma füüsilise kogu digiteerimist, seejärel haldamist (et oleks pidev ja mugav ülevaade) ning seejärel mõelda välja, kuidas luua TURVALINE tehingu(sh vahetus-)keskkond. Et kuidagi ülesannet enda jaoks piirata, siis esialgu on plaanis keskenduda numismaatikale.

Kui teile tundub, et see kõik on juba olemas - palun andke teada ja viiteid - ka see info on meile suureks abiks.

Kui teil on mõtteid/ideid - tulge lööge kampa või lihtsalt andke ideedest teada.

Kes teab, äkki tuleb sellest midagi ägedat. Ja kui ka ei tule, no siis ei jää ka elu seisma.

Olge mõnusad,

Sven

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5011
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas muhfff » 21 Nov 2016, 14:06

mtrx kirjutas:Aga neid ideid võib jätta ka siia või saata mulle privasse.
Nädalavahetus kadus nagu musta auku, polnudki aega oma unistuste mündihaldurist kirjutada (nagu eelpool lubasin).

Aga lühidalt esimesed mõtted, mida mina tahaks (kõik võivad muidugi omalt poolt täiendada, et mida veel vaja oleks; ma olen kindel, et ma unustasin midagi olulist veel ära)

Esiteks, väga oluline, mündihaldur peab olema veebipõhine. Sellele peab olema ligipääs igast maailma nurgast.

Teiseks peab ta olema mugav kasutada nii telefonis kui ka lauaarvutis/laptopis. Mina kujutaks kasutamist ette niimoodi, et kodus, "päris" arvuti taga tegelen kollektsiooni haldamisega, näiteks lisan vajadusel uusi münte (telefoni kaudu sellise asja tegemine langeb enamasti masohhismi valdkonda) ning ringi liikudes, laatadel, antiigipoodides või kus iganes, saan telefonist vaadata mis mul olemas on, mis ma millegi eest maksin jne.

Kolmandaks, sisu, n-ö functional requirements. Üldjoontes peab olema võimalik salvestada iga objekti kohta võimalikult palju infot - riik, nominaal, väljalaskeaasta, müntmärgid, säilivus, ostuhind, ostuaeg, slabi number jmt. Samas, ilmselt kõigil kogujatel pole kõiki välju vaja, näiteks kui ei koguta slabis münte. Seega võiks olla infoväljade näitamine müntide lisamise lehel konfigureeritav. Et on mingid alati nähtaval väljad (näiteks riik, nominaal, aasta) ja mingid on n-ö vabatahtlikud väljad (näiteks slabi number, kapseldamise aeg, mis iganes). Lihtsama implementatsiooni puhul piisab ilmselt spetsiifilisemate väljade asemel ka Märkuste väljast (mis peab niikuinii olemas olema).
Ja kindlasti peaks olema võimalus iga mündi kohta ka pilte salvestada.
Lisaks, mida ma pole veel üheski mündihalduris näinud - võimalus sisestada kerge vaevaga erinevaid "hierogüüfe" (näiteks slaavi tähti müntmärkide väljale). Vene müntide sisestamisel on selliste tähtede kasutamine vältimatu.

Peale selle peab kindlasti olema võimalus münte grupeerida, alamkollektsioonideks jagada (näiteks riigi-, valitseja- või ajastupõhiselt). Näiteks eespool mainitud 6000 mündi haldamine ühes jorus oleva nimekirja põhjal on ilmselt suht nutune väljavaade.
Müntide grupeerimisega seoses võiks olla veel ka võimalus luua virtuaalseid mündialbumeid. See võiks olla nüüd see koht, kus saaks halduri kasutajad saaks teiste ees uhkeldada ja neid võiks olla võimalik teha avalikuks või sõpradele nähtavaks.

Mõningates mündihaldurites, mida olen näinud, on olnud ka eeldefineeritud müntide nimekirjad, n-ö sisseehtitatud mündikataloog. Hea idee, mis kahjuks enamasti ei tööta. Tavaliselt on "sisse ehitatud" ainult USA müntide kataloog, millest Eesti või Vene või mis iganes muu riigi müntide kogujatel on vähe kasu. Lisaks pole sisseehitatud kataloogid enamasti kuigi põhjalikud. See pole muidugi ka mingi ime, sest erinevaid münte on sõna otses mõttes sadu tuhandeid, kui mitte miljoneid (eriti kui arvestada kõikvõimalikke erimeid). Ja väga tihti pole need kataloogid ka "up to date". Ses suhtes on Numista ja colnecti idee parem - lase inimestel endal kataloogida. Enamasti mõni aktivist ikka leidub, kes "oma riigi" mündid ära uuendab.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas aldok2 » 21 Nov 2016, 16:18

Pilvepõhine lahendus on üldiselt OK (ja tihti isegi soovitatav), kuid siis peab olema kindel, et andmed ei leki. Konservatiivsema koguja jaoks, kes võib-olla ei julge/soovi oma kogu netti üles panna võiks kaaluda ka kõvakettapõhist versiooni.

Programm peaks võimaldama raportite koostamist, kus kogust saab kiiresti ülevaate mingi kriteeriumi põhiselt, nt palju on mingit nominaali üldse kokku, palju on kogus mingi aastaarvuga münte (nii kokku kui ka mingite alamkategooriate põhiselt) jne jne. Tulemustel klikkides võiks avaneda konkreetse mündi kohta käiv kirje. Seda on muidugi võimalik teha ka Excelis, aga paljud ei pruugi sellega hakkama saada. Kuid aruannete koostamine, uute andmete sisestamine ja vanade andmete ümberklassifitseerimine jms peab olema kiirem, mugavam ja/või odavam kui Excelis ja muudes juba olemasolevates programmides, muidu seda kasutama ei hakata.

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5011
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas muhfff » 21 Nov 2016, 19:32

Siit koorub esimene oluline küsimus - kas kogujad tahavad eelkõige veebipõhist lahendust või n-ö arvutipõhist lahendust. Arvutipõhise lahenduse puhul peab muidugi peab ilmselt igale op-süsteemile eraldi lahenduse tegema.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine
Postitusi: 1623
Liitunud: 25 Apr 2011, 20:18

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas Andvari » 21 Nov 2016, 20:18

Tere. Olen seda teemat teadlikult vältinud kuna tegemist suhteliselt keeruka asjaga. Aga kuna palju head on juba välja pakutud, siis lisan veel ühe:
Nimelt ostu-müügi statistika info kättesaadavus. Mis hinnaga ja millal mingit münti müüdud on. See oleks hea orjentiir ostu sooritamisel, samuti müügi puhul. Muidugi ühest statistikat on raske välja tuua kuna palju münte müüakse nn. käest-kätte ja hind jääb varjatuks/salastatuks.

mvahtra
Viiekroonine
Postitusi: 950
Liitunud: 21 Veebr 2012, 11:15

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas mvahtra » 21 Nov 2016, 21:17

Tervist !

Paar mõtet programmimeistritele...

Olen kasutanud analoogset keskonda ca. 4-5 aastat. Vahetuste/müükide reegel on sellistes keskondades,et kellel on väiksem reiting -saadab esimesena.
Minul on küllalt suur reiting ning seepärast saan alati pakutavad mündid enne vahetust/ostu üle vaaata.Minu jaoks turvaline...
Kuidas plaanite üle meelitada uusi kliente? Miks ma peaksin Teie keskonda üle tulema ja ( juhul kui keskond on reitingupõhine)oma reitingut nullist alustama?

Kuidas plaanite tagada ostu/vahetuse turvalisus? Millega kindlustate ,et saan müüdava mündi eest raha või ostan originaal mündi?

Juhul kui suudate need probleemid lahendada on asjal "jumet" ,muidu jääb ta pigem "kursuse lõputööks"

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5011
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas muhfff » 22 Nov 2016, 17:12

Tegelikult koorus siit välja teine põhimõtteline küsimus - mis keskkond üldse luua?
Kas kollektsioonihaldur, kus oleks lihtsalt hea oma müntide kohta infot hoida (nagu Excel, ainult et vägevam) või siis hoopis müügi/vahetuskeskkond. Või müntide Facebook? Või hoopis hübriid kõigist võimalustest?
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Tarkvaraline abimees numismaatikutele

Postitus Postitas mart » 22 Nov 2016, 17:46

{nokib nina}

kulege, aga teeme eriti ea asja, feisspukk ja inssagramm koos... ja iibei kahh... ja see makse, nohh...

===

või siis kasutaks vajadusel 220V või waterboardingut, et LÕPUKS teada saada, KES on tellija ja MIDA talle on vaja?
kui pole sihti, pole vahet, mis suunas minna, aga samas ega kuskile kohale ei jõua ka

Pildid juhtumisi just tänasest infosüsteemide loengust, võibolla mõnele esimest korda, äkki kuluvad ära...
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Vasta