Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Üldine (informatiivne münditeemaline) arutelu. Kõik teemad müntidest, mis mujale ei sobi
Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas mart » 20 Jaan 2016, 14:03

Vähemalt Eesti Pangas arvatakse nii, terminoloogiline tähelepanek kohe ilmuva Poska MEENEmündi teavituse lisast:

Mis on meenemündid?

Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja need jäädvustavad riigi jaoks olulisi sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad seadusliku maksevahendina üksnes selles riigis, kus need on emiteeritud ehk käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringluse jaoks ja nende hind on tavaliselt mündi nimiväärtusest kõrgem. Jaan Poskale pühendatud hõbemünt on meenemünt.

Mis on mälestusmündid?

Mälestusmünt on käibemünt ehk tavapärane maksevahend, millel on erikujundus. Selliseid münte kasutatakse tavalise maksevahendina ning lisaks pakuvad need suurt huvi mälestuseseme ja kogumisobjektina. Erikujundusega münt tähistab mõnd kohalikku või Euroopa tähtsündmust. Mälestusmünt on alati 2-eurone, teisi münte erikujundusega ei tehta. Iga liikmesriik võib erikujundusega 2-eurose ringlusse lasta kaks korda aastas (v.a juhul kui emiteeritakse ühine mälestusmünt) ja see kehtib kogu euroalal. Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi. Kõik mälestusmündid kehtivad maksevahendina kogu euroalal.
===

Minu jaoks on liited meene- ja mälestus- sünonüümid, meenemünt => meene+münt => meene, kui suveniir, mälestusese.

Ise eristaks maksvuspiirkondadelt erinevaid münte:
1. kohalik maksevahend => Eesti meenemünt
2. Euro(ala)-meenemünt

Huvitav, kuidas Eesti Panga sularahaga tegelevad ametnikud peavad meeles, kumb on kumb, kus kehtib meene- ja kus mälestusmünt?
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas aldok2 » 20 Jaan 2016, 20:30

Selles klassifikatsioonis ei ole tegelikult midagi uut. Juba vene ajal eristati väärismetallist nn suveniirmünte, mida lasti küll esialgu veel ka mingi sündmuse tähistamiseks, kuid see komme hakkas kiirelt kaduma. Imselt valuutanäljas riigil polnud enam aega või viitsimist suvalisi tähtpäevi välja mõelda ja lõpuks piisas sellest, kui kunsnikul sai valmis mingi uus pilt, mille siis uue mündi peale panna saaks, ja siis müüki. Reaalsesse rahakäibesse lastud müntide puhul (siis niklisulamist 1-5 rublased) olid juubeli ja mälestusmündid tõepoolest sünonüümid. Lihtsalt tuli meelde jätta, et väärimetallist müntide puhul võis esineda teatud mõistete kattuvus: mingi sündmuse puhul välja lastud hõbemünti võis nimetada ühtaegu nii suveniirmündiks kui ka juubelimündiks, samas kui nt 1 rublast münti OM1980 ei saanud nimetada suveniirmündiks, küll aga mälestusmündiks.

Vahemärkusena veel suveniirmüntidest:
1. neid eristavaks tunnuseks polnud mitte mündimaterjal, vaid see, kas münt oli mõeldud rahana käibima (kuigi NLiidu puhul võis neid ka materjali põhjal eristada, sest väärismetalli käibesse ei lastud).
2. Käibesselaskmise all mõtlen siin muidugi sisulist käibesselaskmist nominaali eest, mitte JOKK lahendust, millega saaks põhimõtteliselt suvalise eseme (kivid, udusuled, draakoni hambad, Kalevipoja lauajupid jne) mündiks kuulutada, juriidilises mõttes käibele lasta ja siis kaugelt üle nominaali müüa), vaid see, kas münt oli reaalselt mõeldud rahana käibima või mitte. Nt Saksa DV-s tehti nii meene- kui ka mälestusmünte. Kui väärismetallist müntidel oli nimiväärtus peal ainult nende suvalisest medalist eristamiseks, siis ka kõiki mitteväärismetallist 5 margaseid ei lastud sisulisse käibesse, vaid neid sai samamoodi vaid üle nominaali osta klubist jms ja seega oli ka viimaste puhul sisuliselt tegu suveniirmüntidega. Analoogiliselt võiks väita, et 1999a laulupeo krooni näol on tegu eelkõige suveniiriga, sest nominaali eest pole teda kunagi saada olnud, seega oma põhifunktsiooni ehk rahaks olemist täitis ta ainult teoreetiliselt.

Täna on minu meelest suurimaks muutuseks see, et suveniirmündid on ilmselt turunduslikel eesmärkidel ümber nimetatud parema kõlaga meenemüntideks. Pluss muidugi see, et mündikujuliste suveniiride müügist saadav tulu motiveerib ka keskpankasid propageerima just meenemünte, sest nendega on mugavam toimetada, tulu tuleb suhteliselt väikese arvu emiteerimisest juba kätte ja samas ei sega nad ka tavaringlust, kus vastasel korral kunagi ei tea, palju rahvas mingit münti ringlusest ära kavatseb korjata või ootamatult poodi tagasi viia koos sellega kaasnevate probleemidega kaubanduses. Rääkimata igasugustest ilusatest kapslitest, kaartidest, karpidest, sertifikaatidest jne, mida mündi tunnuseid omavate suveniiride puhul laialdaselt kasutatakse ja mis võiksid peaaegu moodustada omaette kogumisvaldkonna, mis on numismaatikale vaid veidi lähemal kui kullatud ja maalitud mündid. Kuid viimane on ainult mu isiklik arvamus, palun mitte pahaks panna.

Muidu aga saab olema huvitav näha, kuidas Poska mündi müük edeneb. Tiraazh on üsna väike, samas on tegu suveniirmündiga, mida minu meelest tuleks palju vähem hinnata kui reaalselt käibeks mõeldud nii-öelda "päris" münti. Pluss teiste riikide euromüntide kogujad hindavad kaugelt enam käibeks tehtud 2 euroseid, mitte peamiselt siseriiklikule tarbijale mõeldud suhteliselt kalleid meenetooteid.

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas mart » 20 Jaan 2016, 21:33

Minu jaoks on küsimus selles, et need 2 sõna on sünonüümid, muidugi veel nõuka juubeli- otsa.

Terminitega mängides on samuti sünonüümne neljas "suveniir-" Eesti Panga kahe suhtes reljeefsem ja arusaadavam, suveniir- kui vaid kogujate jaoks ja kehtib väljaandja riigis, aga nagu ütlesin, võiks lisad olla veel täpsemalt: Eesti / euroala.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas muhfff » 20 Jaan 2016, 21:57

Eesti Pank leiutab jalgratast ma vaatan : )

Asi on hoopis lihtsam - on käibemeenemündid ja on kogujatele mõeldud meenemündid. Sõna meenemünt võib asendada ka sõnadega juubelimünt, mälestusmünt jmt.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas muhfff » 20 Jaan 2016, 22:47

Uurisin natuke asja. Kurja juur on siin:
http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... ins_en.pdf

Tehakse vahet Commemorative coin ja Collector coin. Eesti Pangas on neist saanud mälestusmünt ja meenemünt.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas mart » 20 Jaan 2016, 22:51

Ja siis on veel näiteks Sloveenia 3-eurosed, (kohalikuks) käibeks mõeldud meenemündid, mis tekitavad mujal euroalal segadust.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas aldok2 » 21 Jaan 2016, 00:53

Nende Sloveenia 3 eurostega on minu arvates asi väga lihtne. Kui nad on reaalselt mõeldud rahana käibima (vist olid) ja neid sai pangast 3 euroga, siis on nad ühemõtteliselt kas käibivad juubeli või mälestusmündid, või siis lihtsalt käibemündid, kui nad polegi mingi põhjuse või aastapäeva meenutamiseks-tähistamiseks välja antud. See, et nad väljaspool oma riigi piire ei kehti, polegi oluline, ka Euroopa Liit pole (vähemalt mitte veel) riik, vaid iseseisvate riikide ühendus. Kuigi 3 eurone on euromünt, siis on ta ikkagi konkreetse riigi poolt välja antud ja kehtib selle territooriumil rahana ka sisulises mõttes.

Kas juubeli- või mälestusmünt on üks ja seesama, on minu arvates juuksekarva lõhkiajamine. Põhimõtteliselt võiks olla, kuigi näen erisust selles, et mälestusmünti võib välja anda ka siis, kui selle väljalaskmise ajendil ei ole mingit aastapäeva olnud, nt EP OM mündid võis siis Läti kurega 2 eurone (kuigi ka siin võib hea tahtmise juures vaielda, kas mälestatakse kurge? või on tegu piiratud tiraazhiga tavalise käibemündiga mis polegi ei juubeli ega mälestusmünt. Kuid samas on see jälle välja antud nn mälestusmündi programmi raames ja reeglina euro tavamündi kujundust riik suvaliselt muuta ei tohigi). Juubelimündi puhul tuleks aga eeldada mingi juubeli toimumist nt Kerese sünniaastapäev. Ehk siis mälestusmündi mõiste võiks ära katta ka juubelimündi osa, sest iga juubel on ju ka mälestamine, kuid iga mälestamine pole veel juubel.

Küll aga tuleks minu arvates käibemüntidest (st tavalistest käibemüntidest ja käibivatest juubeli/mälestusmüntidest) selgelt eristada käibeks mitte tehtud suveniire e suveniirmünte e meenemünte (non-circulating commemoratives), mida võib samuti edasi lahterdada nii juubeli- ja mälestusmüntideks kui ka nn investeerimismüntideks (buillion coins), mida ka vahel mingi sündmuse puhul välja antakse (kuid müüakse erinevalt meenemüntidest sisuliselt metalli hinnaga).

Kuid ka ingliskeelsetest terminitest lähtudes tuleks eelkõige vaadata nende sisu, mitte sõnu endid. Pakun, et eri riikides võivad samadel sõnadel olla eri tähendusevarjundid.

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas aldok2 » 21 Jaan 2016, 02:25

Kui proovida Sloveenia 3 eurost aga sobitada eespool toodud klassifikatsiooni (http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... ins_en.pdf), siis tuleb nentida, et tegelik elu võib olla kirjum kui eurohärrad seda endale ette kujutavad. Kuid antud klassifikatsiooni järgi peab ka selle meenemündiks lugema, sest see on kõige lähedasem kategooria ja paremat antud ei ole.

Siin on vaidluse kohaks, see, kas nad on või ei ole ringluseks mõeldud. Kui pole, siis on asi selge, siis on nad meenemündid. Kui on, siis õiget kategooriat selles klassifikatsioonis polegi, nad on midagi mälestus- ja meenemündi vahepealset. Mida tähendab käibeks mõeldud, pole kusagi lahti seletatud. Kui münt antakse pangast nominaaliga, võetakse poes vastu ja seda võib ka poest reaalselt tagasi saada, siis kuidas saab öelda, et see pole käibeks mõeldud? Mille poolest erineb siis käibeks mõeldud Sloveenia 2 eurone mälestusmünt 3 eurosest (pooleldi mittekäibivast) Sloveenia mündist Ljubljana poes, sisuliselt ju kumbagi eriti seal ei liigu, kuigi vahel võib mõlemat trehvata.

Küsimus on ka laiem kui vaid euroalas endas ametlikult kehtiv klassifikatsioon, mille eesmärgiks paistab olevat mitte niivõrd mälestus- ja meenemüntide sisuline eristamine, vaid euroala spetsiifikast kantud vajadus eristada 2 euroseid kogu euroalal kehtivaid mälestusmünte teistest euro erimüntidest, milleks tuleb tuntud ingliskeelsetele terminitele anda mõneti harjumatu või vaieldav sisu.

Sisuliselt on minu meelest ikkagi tegu käibiva mälestusmündiga, kuigi mitte siis tingimata EL-i ametliku definitsiooni kohaselt.

Nt siin on mälestusmünti veidi teisiti defineeritud:
https://en.wikipedia.org/wiki/Commemorative_coin
http://coins.about.comhttp://coins.abou ... memorative.

Kindlasti leiab veel versioone. Millist uskuda või pooldada, ongi mõneti usu või veendumuse küsimus.

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas muhfff » 21 Jaan 2016, 20:23

aldok2 kirjutas:Mida tähendab käibeks mõeldud, pole kusagi lahti seletatud. Kui münt antakse pangast nominaaliga, võetakse poes vastu ja seda võib ka poest reaalselt tagasi saada, siis kuidas saab öelda, et see pole käibeks mõeldud?
Hea point tegelt!

Collector coin tegelikult ei välista, et tegemist ei võiks olla ka Commemorative coin'iga. Collector coin on lihtsalt kogujatele kogumiseks tehtud münt (ükskõik mis eesmärgil, kas mälestamaks midagi või mitte).
Inglise keeles on tegelikult veel mõiste Non-circulating legal tender (NCLT), ehk siis "raharingluses mitteosalev kehtiv raha" või siis "mitteringlev raha"

Mina hoiaks asja lihtsa - on meenemündid ja käibemeenemündid. Ja olekski väga selge : )
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Meenemünt EI OLE mälestusmünt!

Postitus Postitas mart » 21 Jaan 2016, 20:37

Seejuures nominaal teeb "väärismetalltootest" "raha", millele ei lisata käibemaksu, aga on ka erandeid.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Vasta