Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas mart » 19 Nov 2015, 19:43

Lugu on vana, 2014 augustist, vabandan, kui oled seda juba lugenud, aga minu meelest tasub ülelugemist näitena "targast vanakraami isemüüjast", seejuures kui tavaliselt kommentaarid on loost huvitavamad, on lugu piisavalt tobe, et seda ei suudeta ületada, omamoodi first world problem
Pilt
mille veel ehedam näide on Delfis kõrval, kui müüja ostis ostja nina eest viimase paari sokke ja ostjal oli tükk aega tuju paha, aga pealugu ise:
Lugeja: ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!
14. august 2014 13:36, toimetas: Ragnar Teeveer

Aastate eest otsustasin maha müüa ühe eestiaegse raamatu. Pealkirja täpselt ei mäleta, aga see oli ühest Eesti jalaväepolgust Vabadussõjas. Kahjuks olid puudu esikaas ja tiitelleht, aga otsustasin siiski müüa – ehk vajab keegi rohkem kui mina. Kohale tulid kaks ostjat: isa ja poeg.

Esimene jutt oli kohe, et oi kui kahju, tiitelleheta on raamat täiesti väärtusetu. Ei osta, otsustasid nad.

Läksin siis puuduliku raamatuga tagasi tööle. Mõne aja pärast mehed helistasid ja kutsusid tagasi välja. Seal teatasid nad mulle, et võtavad raamatu siiski ära, kuid viis korda odavamalt kui oleksin korraliku köite eest saanud. Olin nõus, raha ja raamat vahetasid omanikke ja kõik oli korras kuni lahkuminekuni. Siis kuulsin poole kõrvaga, kuidas poeg ütles isale: selle saime küll poolmuidu kätte! Kahjuks olid käed löödud ja õiendama ma ei hakanud. Aga süda jäi kripeldama.

Läks veel mõni aasta ja üks vanavara kokkuostja tuli meile maakoju. Näitasin talle kraami, mida olin nõus loovutama: vanad lambid, mõned puutööriistad, sepised – kõik sajandi jagu vana. Ostja sobras neid ükskõikselt, kehitas õlgu ja ütles siis: mida erilist pole, kas midagi muud kuskil veel vedeleb?

Siis nägin ära, kuidas ta üht lampi huviga näpib. Ütlesin, et muud pole, kahju, et te midagi ei leidnud ja head aega. Korjasin otse mehe silme all lambid ja muu kola kokku ja viskasin mürtsuga suurde vanarauahunnikusse. Ise ühmasin ükskõikselt: see rämps läheb Kuusakoskisse.

Kohe asus ostja mind veenma, et ma need asjad talle annaks, muidugi odavalt – miks need vanarauda viia – ikkagi vanad asjad. Mina ei jäänud pakutava hinnaga rahule ja ütlesin, et vanarauana saan nende eest rohkem. Viimaks tõstis mees hinda ja korjas kokku praktiliselt kõik, mis silma jäi, endal hapu nägu peas.

Teinekord jällegi müüsin paari vana kappi ja kummutit. Jälle tuli ostja, vaatas pakutava ükskõikselt üle ja arvas, et tema jaoks pole midagi, endal silmnähtavalt ila tilkumas. Nüüd olin juba targem ja lõpetasin äri. Ostja ei jäänud rahule, togis kappe, kaebas kulunud nurkade ja koidest näritud tagaseina üle.

Võtsin telefoni ja helistasin sõbrale: tule vii see kola mu aidast minema, annan sulle muidu, lõhu või küttepuudeks, mul on ruumi vaja. Sõber muidugi imestas telefonis, et mis jama ma ajan – tal pole mingit minu kola vaja, aga ma lõpetasin kõne ja andsin ostjale märku, et kuna meie äri ei edene, siis head aega. Veerand tundi hiljem oli mul 50 eurot kapikese ja kummuti eest peo peal.

Ma ei taha sugugi öelda, et vanavara kokkuostjad on sulid, aga täiesti loomulikult tahavad nad kraami eest võimalikult vähe maksta. Seepärast tehakse pähe ükskõikne nägu, leitakse olemasolevad ja olematud vead ning lõpuks tehakse müüjale selgeks, et ta peaks üliõnnelik olema, et keegi ta rämpsu ära ostab ja ta selle eest veel leivaraha saab.

Kui kahtlete, et ostja tahab teid tüssata, siis mängige just selliseid mänge à la kui ei taha, siis ei taha – läheb prügihunnikusse. Nii on teil lootust veidigi õigemat hinda saada ja ilmselt saab oma osa kätte ka kaupmees.
===

Ise pakuks moraaliks - aga mis takistab kõigil panna oma kraami osta.ee-sse?
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas muhfff » 19 Nov 2015, 19:56

Olen seda artiklit kunagi lugenud ja see on ikka puhas kuld...
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas muhfff » 19 Nov 2015, 20:23

Selle "kireva maailma" teemal veel üks artikkel:
Lugeja kahtlustab tuntud veebipoodi väljapressimises

Lühikokkuvõte:
- Ostja ostis "kogemata" mingi lipsu (tehes selleks vähemalt kaks hiireklikki)
- Siis saatis müüjale kirja, et ta ikkagi ei osta
- Müüja edasisi kirju ignoreeris
- Osta.ee kirju ignoreeris
- Inkassot oleks vist kah ignoreerinud, aga juhuslikult märkas spämmikastis seda kirja
Ja osta.ee on "väljapressija"...
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas mart » 19 Nov 2015, 20:55

Njah, ajakirjandus... aga pigem naljanurk, samas süvitsi ajavad need teemad isegi nutma...
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

platinum
Viiekroonine
Postitusi: 612
Liitunud: 19 Mai 2012, 00:02

Re: Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas platinum » 20 Nov 2015, 17:05

http://weknowmemes.com/wp-content/uploa ... meme-2.jpg

Põhimõtteliselt iga kord pawn starsis!

Läksin mina 10a tagasi tuttava maale ja tuhlasime maja läbi. Sahtlitest vanu fotosi ja mingi kõrgema valgetähe ordeni dokumet Laidoneri allkirja ja värkidega. Kapis kõikide taldrikute põhjad läbi uuritud, ja ei midagi huvitavat. Söögilaual siiski oli küpsisekausina KASUTUSEL (2005a. umbes) haruldane langebraun. Pakkusin 100 eeki, no saime 300ga kaubale kuna uus kauss oli vaja asemele ka osta. Hiljuti kui oli remondiks raha vaja siis "andsin" selle 500 euroga ära parematesse kätesse.
Puukuuri tahtis ka mind vedada, äkki saan talle veel raha anda mingi kola eest. No seal paku ja kirve kõrval oli mingi maal, Kole kui öö, siiski õlimaal ja allkiri ka all, Jätsin nime meelde aga jätsin ostmata. Õhtul siiski sõitisin tagasi ja soovisin ära osta, tahtis 300 eeki saada kuna hammustas läbi, et olin ilmselgelt huvitatud. Pakkusin 500 eeki ja kõik õnnelikud. Ei olnud kaugel aeg kui see oleks ahjutäiteks löödud. Viisin Tallinna galeriisse, pandi uus raam ja mälu järgi müüdi 17 000.- krooni./kätte sain vist 13k.
Kõik olid rahul! Mingit kassi hiire mängu kordagi ei mänginud, et tegelikult mind ei huvitagi, omal silmad põlemas peas.

Ordeni dok. müüsin talle aastaid hiljem tagasi

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Ärge laske vanakraamikaupmeestel ennast tüssata!

Postitus Postitas mart » 20 Nov 2015, 17:18

Samamoodi võid ka osta.ee-sse/ebaysse müüki pannes ebaõnnestuda, kui ei oska õigesti üles panna, pilte teha, müüdavat kirjeldada ja väikeste reitinguteta konto asju ei juleta pakkuda või pakutakse kallima postituse+kindlustusega arvestades.

Langebrauni ja maali müügi osas oleks nende valdkondade spetsidel veel omamoodi naerukohti, et müüs kevadel, kui oleks pidanud müüma sügisel või müüs sügisel, kui oleks pidanud müüma advendist kuni 2 nädalat.

Aga muidugi suur vahe, kas saad kunstioksjonil 1,5 korda, netioksjonil 2 korda või ülesostjalt 10-100 korda vähem, kui oleks võinud TEOREETILISELT võimalikult rohkem saada, mis ei õnnestu alati ka "müügiproffidel".
Iseasi veel, kui vaid mõne ostuga lahkunud rahulolematu ülesostja järel murtakse majja sisse...

Seejuures pawnstarsi üks special on veel: "sain küll vähem raha, kui lootsin, aga nüüd lähen ja mängin selle raha maha!"
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Vasta