Merca virutab eurodele Pekoga

Uudised, artiklid ja pressiteated müntide teemal. Ärge unustage viiteid!
Vasta
mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Merca virutab eurodele Pekoga

Postitus Postitas mart » 02 Dets 2012, 21:58

Merca virutab eurodele Pekoga (kahjuks pole seal pilte ülelöögiga müntidest või haamrist lähemalt) Eve Jaakson, 4. Märts 2011 - 10:08, Naisteleht

Merle Jäägeri ehk Merca käekotis on viimasel ajal alati haamer. Tuttava sepa tehtud kärn ka, millel seto jumala Peko stiliseeritud kujutis. Ja nii kui mõni Eesti euromünt nüüd Merca kätte satub, see – kolaki! – Peko-märgi peale saab.

Läheb Merca (45) näiteks kõrtsi ja saab tagasi peotäie vahetusraha, nagu see mündimajandus nüüd käib. Siis otsib «seto separatist», nagu ta ise ennast nimetab, mõne kõvema pinnaga koha, paneb mündid maha, asetab kärni mündi tagaküljel asuval Eesti kaardil Setumaa kohale ja virutab haamriga peale. Enamasti koguneb seepeale ta ümber ring uudishimulikke, kes küsivad, millega lugupeetud näitleja, kultuuriinimene ja Tartu linnavolinik tegeleb.

«Sooritan separatistlikku akti,» kõlab Merca vastus.
Nimelt ei sobi tema meelest mitte üks närune teps, et me näitame oma euromüntidel maailmale mitte Tartu rahuga paikapandud õige Eesti vabariigi piiri, vaid ENSV kontrolljoont.

«Eesti kontuur, kust on välja jäetud Petserimaa seto külad ja ka Narva-tagused alad, näitab rahale panduna nüüd välismaale, nagu me ei tahakski neid maid tagasi ja Nõukogude Liitu astusime kunagi ka vabatahtlikult!» leiab Merca.

Algul oli Mercal mõte, et jube ehe olekski müntidele peale lüüa õige Eesti piirikontuur. «Aga kuna kärn on rauast ja see seab teatud piirangud, oleks see asi läinud väga keeruliseks.» Nii stiliseeriski ta Pekost pisikese kujutise, mille järgi sepp kärni tegi.

Tõsi, see kujutis võib asjatundmatule silmale sitikat meenutada ja mündile jääv jälg paistab ka lihtsalt mõlgina, aga ... «Sinule võib see paista sitikas, minule paistab see Peko!» teatab näitleja.

Münte märgistades üritab Merca tabada piiri, kuid vahel on Peko sattunud ka Pihkva järve või hoopis Lätimaale. Vahet pole, mõte loeb.

Naine ütleb, et müntide peksmine ei ole mitte kuskilt otsast vandaalitsemine. «Iga kord kui ma löön, on see nagu taig — maagilise tähendusega rituaal,» selgitab ta. «Seda tehes suunan oma mõttejõu piiri taha ja mõtlen, et ükskord me saame selle maa tagasi!»

Kas Merca t õ e s t i usub seda? «Jah, loomulikult ma usun!» vastab ta kindlalt.
Kuna üksi jõuaks Merca läbi haamerdada kahetsusväärselt väikese hulga münte (pealegi eelistab ta kaardiga maksta, kuna euromündid on tema meelest koledad, raskesti eristatavad ja seetõttu ebafunktsionaalsed), tellis ta sepalt kümme kärni ja kinkis üheksa neist oma käsilastele — teistele seto separatistidele ja muidu toredatele inimestele. «Haamrit ma kinkima ei hakanud, eeldasin, et see on headel inimestel endal olemas,» naerab näitleja.

Kas Merca ei karda, et selline isetegevus müntide kallal võib mõne seaduse vastu käia? «Ei!» vastab ta. «Olen antud küsimuses konsulteerinud Eesti Panga töötajaga ning Eesti Panga töötaja ütles, et kui raha kaal ei muutu, vääring ja väljalaskeaasta on näha, siis seda ei loeta raha rikkumiseks.»

Igaks juhuks testis Merca haamerdatud münte ka parkimisautomaadis — muide, E u r o parklas — ning masin ei protestinud.

Seega ei pea keegi Peko-laksu saanud münte pelgama, vastupidi, on ju hoopis tore mõelda, et ehk oli just see raha vahepeal tuntud näitleja ja luuletaja valduses.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Vasta