Mõistatus Mündihuvilistele!

Ei tea millega tegu? Küsi, äkki keegi teab
Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Re: Mõistatus Mündihuvilistele!

Postitus Postitas muhfff »

See:
Spoiler:
UK 2 naela, 100 Years of Mystery, Agatha Christie
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
Huviline007
Viiekroonine

Postitus Postitas Huviline007 »

Loomulikult õige vastus!
Agatha Christie - 100 aastat, 2 UK Naelsterlingut , SPF Coin.
Sul ei ole õigusi, et siin postituses manuseid näha.
Kasutaja avatar
Huviline007
Viiekroonine

Uus küsimus, jätkan samal (UK) lainel:

Pildil toodud kriibulistel käibemüntidel on viiel mündil servakiri üks ja sama ning ühel mündil neist, on see hoopis teine!

Mis servakiri on viiel mündil ja mis servakiri on sellel ühel mündil (mis münt) mis teistest erineb!
mart
Kahekümneviiene

Postitus Postitas mart »

seejuures oled täiesti kindel, et kõik on originaalid?
u 5 aastat tagasi hinnati, et u 5-10% ühenaelaseid on valeraha, miks ka lõpuks 2016 tehti naelased bimetallist, mul praagiti soomes ka umbes sama aeg 10st üks vahetusel välja
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

1-naelaste võltsimistest on võimalik lugeda näiteks siit:
https://coinsweekly.com/european-centra ... ting-ring/
ja siit (koos piltidega)
http://www.worldofcoins.eu/forum/index. ... ic=38575.0

Lühidalt - hollandis pandi kinni terve rahapaja, mis 1-naelaseid võltsis.

Aga vastus (kui tarka raamatut uskuda)
1989 peaks olema Šoti servaga - NEMO ME IMPUNE LACESSIT
Ja 2002 peaks olema natuke teistsugune serv - DECUS ET TUTANIEN
Ülejäänud võiks olla äkki DECUS ET TUTAMEN
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com
Kasutaja avatar
Huviline007
Viiekroonine

Õige vastus on põhimõtteliselt kõlanud!

Vastuseks mardile: ei ole kindel! Nagu kvaliteedist näha, siis pole ma neid eraldi ostnud vaid need on lihtsalt omal ajal vahetusrahana kätte jäänud kaubandusest ja toitlustusasutustest. Sel hetkel tundusid käibiva maksevahendina :)

Võltsimise kohta: olen lugenud jah. Ja ikkagi on väga huvitav saadetud materjal lugemiseks ja pildid tehasest ja kodanikest!!! Hea link!

Aga vastus on minu jaoks muidu õige kuid minu 2002 aasta mündil on tekstiks ikkagi sama mis ka 1983.a., 1993.a., 1996.a., ja 1997.a. müntidel: „DECUS ET TUTAMEN“ (Inglise keeles: „ An ornament and a safeguard“, eesti keeles : „ kiri ja kaitseja“ (kui keegi teab paremat tõlget, siis palun kritiseerida!).

Lisan ka pildi enda 2002.a. mündist, kus servatekst antud sõna kohas näha!

Huvitav kokkusattumus teema kohta (naelade võltsimine) on see, et see servakiri (mis on pärit Virgiliuse teosest Aeneid) on Briti müntide seas kasutusel juba 17 sajandist ning kasutati just müntide kaitsena „clipping“ tegevuse vastu (clipping : väärismetallist münte kraabiti õhemaks, lõigati servast tükke, või äär üldse ära. Kraabitud väärtuslik metall koguti kokku ja läks eraldi sulatamisele ja müüki. Majanduslikult oli see ilmselt kasulik tegevus aga see oli keelatud!). Allpooltoodud näide fotodel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Methods_o ... debasement

1989.a. müntide serval on aga kiri: „NEMO ME IMPUNE LACESSIT“ (Inglise keeles: „No one attacks me with impunity“ , eesti keeles : „ keegi ei ründa mind karistuseta“ (kui keegi teab paremat tõlget, siis palun kritiseerida!)

Tegemist on Kuningliku Stuartite Dünastia vapikirjaga (Šotimaa valitsejad) ning tänaseks kasutusel vapikirjana Briti armee kolmel rügemendil, jne. Arvatakse, et algselt kirjeldas see moto ohakat ja ohakas kujunes aja jooksul Šotlaste sümboliks. Ka kaasaegsete briti müntide kujunduses sümboliseerib ohakas just seda osa impeeriumist.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nemo_me_impune_lacessit

Vaatasin Vikipeediast (ma tean, et see pole kõige kindlam infoallikas kuid piisavalt populaarteaduslik ja lihtne jälgida) – seal 2002 aasta mündi kohta erinevat teksti pole välja toodud!

https://en.wikipedia.org/wiki/One_pound_(British_coin)

Aga otsin pisut edasi, et kust see erinevus sisse tuleb teadmistel!
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Huviline007 kirjutas: 01 Veebr 2021, 00:29 Aga vastus on minu jaoks muidu õige kuid minu 2002 aasta mündil on tekstiks ikkagi sama mis ka 1983.a., 1993.a., 1996.a., ja 1997.a. müntidel: „DECUS ET TUTAMEN“
Ilmselt on Sul õigus ja pigem Krause eksib. Poleks just esimene kord, kus Krause eksib. Ühest oma kataloogist nustasid nad ju näiteks terve Hispaania välja :D

Boonusküsimusena võiks veel küsida, et mis on kolmas servavariant? (Vihje: Wales)
Kasutaja avatar
Huviline007
Viiekroonine

Boonusküsimuse vastuseks võiks olla siis:

"PLEIDIOL WYF I"M GLAD" (Inglise keelne tõlge: "True am I to my country", eesti keelne tõlge võiks olla "Truu olen oma maale"). Need sõnad on pärit Walesi rahvuslikust hümnist.

Walesi kujundiks Briti müntidel on porrulauk. Porrulauk on aga ise Walesi tunnuseks juba vähemalt 589 aastast. Sõdurid ja tavakodanikud kannavad seda uhkelt rõivastel ja mütsidel juba sadu aastaid!

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/H ... the-Welsh/
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Kontakt:

Huviline007 kirjutas: 01 Veebr 2021, 19:49 Boonusküsimuse vastuseks võiks olla siis:

"PLEIDIOL WYF I"M GLAD"
Õige vastus! : )
Kasutaja avatar
Huviline007
Viiekroonine

Uus küsimus: Mis münt?
Vasta