Eesti Pank laseb käibele uued ühe- ja kahesendised mündid

Uudised, artiklid ja pressiteated müntide teemal. Ärge unustage viiteid!
Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5021
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Eesti Pank laseb käibele uued ühe- ja kahesendised mündid

Postitus Postitas muhfff » 02 Mai 2012, 10:12

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/e ... d=64333401

Delfi Majandus
02. mai 2012 10:02

Eesti Pank täiendab sel aastal käibemüntide varusid 1- ja 2-sendiste müntidega. Uued mündid tulevad käibele alates tänasest pankade ja kaubandusettevõtete vahendusel olenevalt sellest, milline on inimeste ja ettevõtete nõudlus nende järele.

Eesti Pank vermib 1-sendiseid münte 25 miljonit tükki ja 2-sendiseid münte samuti 25 miljonit tükki koguväärtuses 750 000 eurot. See katab lähiaastate nõudluse väikeste nimiväärtusega euromüntide järele Eestis, teatas Eesti Pank.

Eesti euromüntide kujundus on samasugune nagu seni ringluses olnud müntidel, vaid mündi vermimise aasta on tähistatud aastaarvuga 2012.

Mündid vermiti Hollandi Kuninglikus Rahapajas, kes võitis euromünte tootvate rahapadade vahelise vähempakkumise.

Ringlemata uusi käibemünte on huvilistel võimalik soetada ka Eesti Panga muuseumi poest ja e-poest alates 2. maist. Muuseumi poest saab münte osta muuseumi lahtioleku aegadel.

Teisi käibemünte keskpank käesoleval aastal juurde ei telli.

2012. aastal osaleb Eesti Pank esimest korda ka europangatähtede tootmises. Eesti Pangal on kohustus tagastada eurosüsteemile ehk euroala keskpankadele eurole ülemineku tarvis laenuks saadud pangatähed.

Lisaks tuleb euroala riikidel toota sularaha koguses, mille määrab igal aastal Euroopa Keskpanga nõukogu. Eesti Pank hangib europangatähed ühishanke kaudu koostöös kaheksa teise euroala keskpangaga.

Hanke raames toodab Eesti Pank 20-euroseid pangatähti, mis lähevad eurosüsteemi ühistesse varudesse.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Vasta