Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Vasta
Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas muhfff » 19 Okt 2015, 21:07

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ii ... d=72735425

Iirimaa teatas, et loobub 1- ja 2- eurosendistest müntidest, kuna nende tootmiskulu on müntide turuväärtusest suurem.

Alatest oktoobri lõpust hakkavad Iirimaa kaupmehed ümardama hindu 5-sendise täpsusega, kirjutas The Guardian.

Tänaseks on 1- ja 2-sendistest loobunud ka Belgia, Holland ja Soome. Ka näiteks Rootsis ning Taanis on kohaliku valuuta puhul loobutud kõige väiksema väärtusega metallraha ringluses hoidmisest.

Iirimaa keskpanga andmetel on ühesendise vermimiskulu 1,65 senti ja kahesendise puhul 1,94 senti, mis muudab nende kasutusel hoidmise ebaratsionaalseks.
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

Kasutaja avatar
muhfff
Site Admin
Postitusi: 5016
Liitunud: 25 Apr 2011, 08:45
Kontakt:

Re: Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas muhfff » 26 Mär 2017, 18:35

Samasse teemasse:
Roosve: ühe- ja kahesendised on majanduslikult ebaotstarbekad

Kuigi ühe- ja kahesendiseid Eesti inimesed eriti ei kasuta, siis päriselt käibelt neid kõrvaldada ei saa, sest mitmetes Euroopa riikides on need aktiivselt ringluses.

Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve ütles ERR-i raadiouudistele, et majanduslikus mõttes puudub nii väikese nimiväärtusega käibemündil praktiline väärtus.

Roosve sõnul ühe- ja kahesendised mündid ringluses ei funktsioneeri. Nad täidavad ainult ühte rolli ehk nad on kasutusel üks kord.

"Kui inimene saab need kassast tagasi, siis pärast seda mündi elutsükkel lakkab. Jääb kätte, akumuleerub. Olen enam-vähem kindel, et iga eesti elanik leiaks üsna kergelt oma kodust sada ühe- või kahesendist münti," rääkis ta.

Juba paar aastat tagasi kerkis küsimus, miks neid väikese nimiväärtusega münte üldse käibes hoida. Roosve selgitas, et euroalal ongi palju riike, kes hea meelega kaotaks ühe- ja kahesendised ära.

"Aga rahasüsteem on alati konsensuslik. Midagi pole teha, me oleme erinevate traditsioonidega, käitumismudelitega, kultuuritaustaga riigid. Paljudes riikides on neil müntidel funktsioon olemas.

2017. aastal täiendas Eesti Pank käibemüntide varusid ning vermis juurde ühe-, kahe-, viie- ja 20-sendiseid käibemünte.

Eesti Pank laskis vermida üheksa miljonit ühesendist, neli miljonit kahesendist, ligi viis miljonit viiesendist ja veidi üle kolme miljoni 20-sendist. Vermitud müntide koguväärtus on napilt üle miljoni euro.


Vastab muidugi tõele, et inimesed neid kuhjavad. Ma tean ka mitut inimest, kel on kodus purk või kauss "punastega"
Ostan Eesti, Tsaari-Vene ja NSVL münte, kodurahasid jne. Huvi korral raha kohe kätte! Pakkumised kas PM või eestimynt@gmail.com

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas mart » 26 Mär 2017, 20:21

Kusjuures "punaste kuhjamine" võib olla omamoodi praeguseks "habemega" sündmuse kaja aastast 1961, kui "vene rublal" "kaksati üks null ära" 10 vana : 1 uus rubla ja varasemad suht väärtusetud 1-3 kopkased jäid nominaaliga käibesse.
Viljari isal oli siis pudel vanade 1-3-kopkastega, mis kulus marjaks ära, mu ema korjas samuti enne reformi pisut 1-3-kopkasi, seejuures ema tuttav pani kõrvale vanu 5-kopkasi, mis oli altminek, kuna nende vahetamisega oli vist mingi jama (2 tk uus 1 kopikas).

Samamoodi hakkasid inimesed 90ndate alguses kõrvale panema kopkaid, Saue Vello tegi veel nalja, et näe - 1-kopkase suurune seib maksab rohkem, kui 1-kopkane! ja rahareformi kurss ei veennud ilmselt ka suuri metall-käibe-rublasid vahetama, kuna 1 "suure kolaka" eest sai alguses 10 senti ja aasta lõpuks u 5 senti - pange nad mõttes kõrvuti... (ja siis veel kõrvale eurosent...)
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Kasutaja avatar
Andvari
Kümnekroonine
Postitusi: 1624
Liitunud: 25 Apr 2011, 20:18

Re: Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas Andvari » 26 Mär 2017, 23:36

Minu kadunud onul ja tädil oli selline süsteem, et kui tädi ütles ropu sõna pidi ta panema kassasse 1 kopkase. Iga ropp sõna = 1 kopikas. Ja kui tädi ütles midagi eriti rämedat, siis pidi 2 kopkase kassasse panema. Ilmselt oli tädil suuvärgiga probleeme ja neid 1-2 kopkaseid oli seal kassas ikka suuremas koguses. Võimalik, et olen seda lugu juba siin foorumis maininud. Andke siis andeks, kui ennast kordama kipun. ;)

aldok2
Viiekroonine
Postitusi: 930
Liitunud: 23 Aug 2015, 08:44

Re: Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas aldok2 » 27 Mär 2017, 10:35

Ma ei ole nõus Roosvega, et punased mündid täidavad oma rolli ainult üks kord. Inimesed annavad neid poodi ikkagi palju tagasi. Ja mitte kõik ei viska neid kuhugi eest ära. Kuigi tõsi ta on, et paljud võib-olla ka mitte ja mingit praktilist tähtsust neil tõepoolest enam pole. Küll aga ma ei saa aru sellest, miks EP esindaja avalikult räägib, et neid vaja ei ole, aga noh Euroopa konsensus jne ja seepärast teeme kogu aeg juurde. Nagu tüüpiline (soss-sepast) põllumehe jutt, kus tema ise on õige mees ja mida tema kõike teeks või tegemata jätaks, aga vat need pahad (Euroopa, Moskva, Tallinna onud, paha omavalitsus jne jne) ei luba või käsevad midagi teha.

Kuidas see kõik pole takistanud nt Soomel 1 ja 2 sendistest sisuliselt loobumast? Madalmaad vist ka eriti neid enam ei teinud. Tehku siis mingi kogus numismaatikutele ja kõik. Või on asi selles, et ka EP-s endas pole asja suhtes konsensust ja Roose jutt meedias oli pigem mõeldud selle otsuse jaoks pinna ettevalmistamiseks? Roose ju näeb praktikuna kõige paremini, kui kallis on nende müntide omahind, kui palju neid tuleb teha ja kui palju EP nende tegemisega iga kord kaotab.

mart
Kahekümneviiene
Postitusi: 2963
Liitunud: 12 Dets 2011, 19:52
Asukoht: Tallinn

Re: Iirimaa loobub 1- ja 2-sendistest müntidest

Postitus Postitas mart » 27 Mär 2017, 15:52

Üks asi tegemine, edasi transport + pidev käitlemine "lisavad veel auru".
Samas pangad ei hoia tagasi kaarditerminalide eest raha küsimisega, kokkutulekule esimesena kaarditerminaliga tulnud Balti Jaama turu Sanja ütles, et kuna käive pole suur, terminalikulud on u 10% käibest, aga ei saa ka riskida, et klient "läheb automaadist raha võtma", aga ei tule tagasi.
mind huvitavad rohkem tsaari-vene mündid

Vasta